Πολιτική θλίψηΤου Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες ακόμα μίας θλιβερής σελίδας της Ιστορίας. Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μία κίνηση που σκοπό έχει την αποστολή μηνυμάτων προς πολλούς αποδέκτες.

Εκατοντάδες άρθρα και δηλώσεις ανά το παγκόσμιο από Προέδρους, Πρωθυπουργούς, πολιτικούς ηγέτες, οργανώσεις, άλλες χλιαρές και άλλες έντονες αποδοκιμάζουν με τρόπο ανάλογο που εξυπηρετούνται και οι ίδιοι, τη μετατροπή σε τζαμί αυτού του κληροδοτήματος του πολιτισμού και της τέχνης.

Στα δικά μας γεωγραφικά μήκη, η οργή πήρε εθνικιστικό χαρακτήρα μέχρι και μυστικιστικό-πνευματικό με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φορτισμένες με μισαλλοδοξία μέχρι προφητικές ρήσεις των γερόντων της ορθοδοξίας και του ενίοτε γνώστη των πολιτικών δρώμενων και γεγονότων Αγίου Παΐσιου.

Η απόφαση του Ερντογάν, βέβαια, δεν εξυπηρετεί πρακτικά τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Τουρκίας γιατί δεν εκλείπουν τα τζαμιά στη χώρα αυτή. Εξυπηρετεί όμως τον ίδιο και τις πολιτικές που ακολούθησε στο ίδιο του το κράτος.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και λόγω κορονοϊού, όπως στις πλείστες χώρες που έπληξε η πανδημία, ασθενεί σοβαρά και οι χιλιάδες άνεργοι και δυσπραγούντες οικονομικά αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας το επιφορτίζεται ο λαός, όπως γίνεται παντού με τις συντηρητικές πολιτικές των κρατούντων.

Η τακτική της πολιτικής κάθε «εθνοσωτήρα» σε δύσκολες και θολές εποχές είναι μία: Ο αποπροσανατολισμός από τα σοβαρά προβλήματα, σε άλλα δευτερευούσης φύσεως που τα αναγάγουν με τη βοήθεια των ΜΜΕ που χειρίζονται, σε μείζονος σημασίας.

Ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε από ένα αίτημα μιας ομάδας φονταμενταλιστών ισλαμιστών για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την πυροδότησε και την υλοποίησε, παρ’ όλη τη διεθνή κατακραυγή, για να σώσει την αίγλη και τον εαυτό του από τα συσσωρευμένα σκάνδαλα.

Ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός παρ’ όλες τις διαφορές στην εννοιολογία τους έχουν τρία κοινά: Αναδεικνύουν το εγώ, αναιρούν τη λογική και είναι εύπεπτα.

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να πουλήσει κουτόχορτο πασπαλισμένο με θρησκευτική διάσταση για να αποπροσανατολίσει τις μάζες από τα προβλήματά τους και να επιδείξει ισχύ. Κάποιοι άλλοι δεν δίστασαν να πουλήσουν όνειρα θερινής νυκτός αρωματισμένα με φυσικό αέριο.

Οι ανησυχίες του κάθε πολιτικά σκεπτόμενου ανά το παγκόσμιο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας είναι εμφανής. Η όλη διαδικασία της αντιπαράθεσης, έχοντας μεγάλη δόση θρησκευτικού φανατισμού, είναι να μην πάρει άλλες διαστάσεις και να σταματήσει όσο πιο σύντομα γίνεται.

Είναι λυπηρό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε προσωπικό του λογαριασμό στην ανάρτησή του για το θέμα ανήγαγε την αγανάκτηση για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σε καθαρά χριστιανική υπόθεση. Η περιοχή της Μεσογείου έχει ήδη πολλά περίπλοκα ζητήματα. Δεν είναι ανάγκη να επιφορτίζεται με άλλη ένταση.