Πολιτικό αντισυστηµικό µαξιλαράκι…

  50

  Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

  Τελώντας υπό πίεση από την πλειοψηφία των κοµµάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση µε την υπόθεση της κατάρρευσης του Συνεργατισµού, ο ∆ΗΣΥ φαίνεται να βρήκε πολιτικό µαξιλαράκι για να κάτσει για λίγο µπας και ξαποστάσει από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις και πυρά που δέχεται εντός και εκτός της Βουλής.

  Πολιτικό µαξιλαράκι το οποίο, αν και πουλάει στην κοινή γνώµη φύκια για µεταξωτές κορδέλες υποκρινόµενο τον… αντισυστηµικό Μασίστα (τον ήρωα που έσπαγε µάρµαρα µε το κεφάλι τη δεκαετία του 80’), εντούτοις αποδεικνύεται συστηµικότερο του συστήµατος.

  Το ΕΛΑΜ, λοιπόν, εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύµφωνα µε την οποία λέει ότι «η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής, αν και θεωρούµε ότι αποτελεί κίνηση εντυπωσιασµού, είναι µια κίνηση προς της ορθή κατεύθυνση».
  Συνεχίζοντας, οι κύριοι του Μετώπου φρόντισαν να µας εξηγήσουν ότι επειδή το πόρισµα Αρέστη επιρρίπτει ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισµού στα τέσσερα κόµµατα του παλαιοκοµµατικού κατεστηµένου, ∆ΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ∆ΗΚΟ, Ε∆ΕΚ, οι πολιτικές δυνάµεις θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της κρίσης του λαού και µας ενηµέρωσαν ότι είναι έτοιµοι να στηρίξουν τη συγκεκριµένη πρόταση.

  Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ως κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση µια πρόταση η οποία κατά τα άλλα είναι κίνηση εντυπωσιασµού; Προφανώς µόνο οι κύριοι του ΕΛΑΜ µπορούν να µας εξηγήσουν. Πέραν τούτου, επί της ουσίας, η θέση των κυρίων του ΕΛΑΜ περί ευθυνών κοµµάτων του παλαιοκοµµατικού κατεστηµένου, τολµώ να πω ότι συναντά τη ρητορική του ∆ΗΣΥ, η οποία καταλογίζει ευθύνες στα κόµµατα και πριν το 2013. Οµολογώ προσωπικά ότι δεν πέφτω από τα σύννεφα. ΑΚΕΛ ∆ΗΚΟ και Ε∆ΕΚ, συνέταξαν κοινό ψήφισµα στο οποίο ρητά αναφερόταν η ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Υπουργού Οικονοµικών για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τοµέα.

  Οι του ΕΛΑΜ περιορίστηκαν στη στήριξη του δικού τους ψηφίσµατος κρίνοντας ως «ηµιτελείς τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τα υπόλοιπα κόµµατα, όπου γινόταν επιλεκτική επίρριψη ευθυνών». Μια βδοµάδα µετά στηρίζουν την πρόταση του προέδρου του ∆ΗΣΥ για πρόωρες εκλογές. ∆ανειζόµενος τη ρητορική τους, λέγω ότι οι κύριοι του ΕΛΑΜ, σε αυτή την περίπτωση, ελέγχονται για επιλεκτική αποδοχή προτάσεων και για το ότι επέλεξαν στρατόπεδο.

  Το στρατόπεδο του ∆ΗΣΥ και της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης η οποία προέρχεται, από ένα κατά τα άλλα παλαιοκοµµατικού τύπου πολιτικό χώρο. Κατά βάθος, οι κύριοι του ΕΛΑΜ αποδεικνύονται συστηµικότεροι του συστήµατος.