Πολλά τα εκατομμύρια για το ΓεΣΥ… απαιτούν σωστή διαχείρισηΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο απολογισμός στους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ είναι θετικός, αλλά με πολλά προβλήματα και παρατηρήσεις για τα οποία θα πρέπει να δοθούν λύσεις και όχι να τεθούν κάτω από το χαλί. Την ίδια στιγμή γίνονται διεργασίες για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Η συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ είναι θετική εξέλιξη. Έχουν ξεκινήσει ξεχωριστές συζητήσεις με όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και αναμένεται ότι κάποια θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αλλά ίσως και κάποια για τους δικούς τους λόγους να μείνουν εκτός ΓεΣΥ.

Τα επόμενα βήματα είναι πολύ σημαντικά και καθοριστικά για την ομαλή λειτουργία, αλλά και για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Χρειάζεται να γίνουν σωστές, αντικειμενικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες οικονομικές μελέτες, αφού μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στο χώρο της Υγείας δεν χωρούν οικονομικές εξυπηρετήσεις και μίζες, ούτε και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τα εκατομμύρια που θα δοθούν για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, όσο και τα εκατομμύρια που δίνονται για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ, είναι χρήματα που προέρχονται από τον φορολογούμενο πολίτη. Τον ερχόμενο Μάρτιο αυξάνονται οι εισφορές στο ΓεΣΥ και είναι χρήματα από το υστέρημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Συνεπώς, όσοι έχουν την ευθύνη για τη διαχείρισή τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Η πίεση που σε κάποιες φορές ακούγεται και ως εκβιασμός από πλευράς των κλινικαρχών -αν δεν ικανοποιηθούμε δεν θα ενταχθούμε στο ΓεΣΥ- ζητώντας αυξημένο προϋπολογισμό, επιπρόσθετες εγγυήσεις 70 εκατ. ευρώ κ.λπ., θα πρέπει να τεκμηριώνονται στη βάση του μακροχρόνιου σχεδιασμού βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και να μη ληφθούν πρόχειρες αποφάσεις που θα οδηγήσουν το σύστημα σε περιπέτειες. Να δοθούν όσα χρήματα χρειάζονται για να λειτουργήσει ομαλά και αποτελεσματικά το ΓεΣΥ και ούτε σεντ περισσότερο. Να δοθούν χρήματα και να επισπευσθούν οι διαδικασίες αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων -αργεί η πλήρης αυτονόμησή του το 2021. Να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού που θα συγκρατήσουν ή θα μειώσουν τιμές ιατρικών πράξεων, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.