Πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι στην Κύπρο

302

Αλκοολικοί, ναρκομανείς, ψυχοπαθείς οι άστεγοι, λέει η κυβέρνηση που δεν αναφέρει πουθενά ως αιτία την οικονομική δυσπραγία

Καμία στεγαστική πολιτική για οικονομικά ασθενέστερες ομάδες

Αυξάνονται οι άστεγοι στην Κύπρο, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει στεγαστικά προγράμματα για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να θεωρεί ότι οι άστεγοι είναι… αλκοολικοί, ναρκομανείς και με ψυχιατρικά προβλήματα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, αλλά κυρίως η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, μέσα από απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών και της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2018, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθμό των αστέγων ανά επαρχία και τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος για στήριξή τους.

Πολλαπλασιάστηκαν οι άστεγοι

Στην πρόσφατη απάντησή της η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου επισυνάπτει στοιχεία, μόνο για τις χρονιές 2015, 2016 και 2017 τα οποία αφορούν μόνο τις περιπτώσεις αστέγων που έτυχαν διαχείρισης από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άστεγοι το 2015 ανέρχονταν στους 26, το 2016 αυξήθηκαν στους 49 και το 2017 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 129!

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία το 2015 δεν υπήρχε κανένας (!) άστεγος, το 2016 υπήρχε ένας και το 2017 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 49. Στη Λεμεσό το 2015 οι άστεγοι ήταν 13, το 2016 ο αριθμός ανέβηκε στους 21 και το 2017 στους 24. Στη Λάρνακα το 2015 οι άστεγοι ήταν 4, το 2016 πολλαπλασιάστηκαν στους 21 και το 2017 σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας στους 40. Στην Πάφο το 2015 και το 2016 οι άστεγοι που έτυχαν διαχείρισης από τις ΥΚΕ ήταν 6, ενώ το 2017 ανήλθαν στους 15. Τέλος, στην Αμμόχωστο οι άστεγοι ήταν 3 το 2015. Το 2016 κανένας και το 2017 εντοπίστηκε ένας.

Δηλαδή οι άστεγοι πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός των άστεγων που δεν αποτάθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες για στήριξη.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι επίκειται και νέο κύμα αστέγων όταν θα αρχίσουν οι εκποιήσεις από τις τράπεζες.

«Ψυχοκοινωνικά» τα προβλήματα των αστέγων!

Εντύπωση προκαλεί και η απάντηση της υπουργού για τους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί είναι άστεγοι. Από τα περιστατικά που έχουν τύχει χειρισμού μέχρι σήμερα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, φαίνεται, όπως λέει, ότι οι άστεγοι στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί ή Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε εγκαταστάθηκαν για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω η υπουργός ισχυρίζεται ότι οι κυριότεροι λόγοι που κάποια άτομα καταλήγουν να είναι άστεγοι σχετίζονται με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες κ.α.), ψυχιατρικά προβλήματα και έλλειψη οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος που να τους στηρίζει.

Αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξαν περιπτώσεις, που ενώ οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στήριξαν άστεγα άτομα, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στέγη, «τα άτομα αυτά επανήλθαν στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους και δεν αξιοποίησαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε».

Σε κανένα σημείο της απάντησης αναφέρεται ότι υπάρχουν άστεγοι ένεκα οικονομικής δυσπραγίας.

Παραπέμπουν στο ΕΕΕ που δεν επαρκεί ούτε για ενοίκιο σε μονάρι

Σύμφωνα πάντα με την απάντηση της υπουργού, δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική πραγματικής στήριξης για εξεύρεση στέγης σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή να ενοικιάζουν, ούτε τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε στέγη συγγενικού ή φιλικού προσώπου.

«Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν άλλοι εναλλακτικοί χώροι φιλοξενίας, διευθετείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας η προσωρινή διαμονή του σε κατάλυμα ή/και ξενοδοχείο, μέχρι να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν ενέργειες για εξεύρεση μόνιμου χώρου διαμονής. Περαιτέρω, καθοδηγείται να υποβάλει αίτηση για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον είναι δικαιούχος επιδόματος για κάλυψη των βασικών και ειδικών αναγκών του».

Ως γνωστόν το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων δεν επαρκεί ούτε καν για το ενοίκιο οικίας ενός υπνοδωματίου!

Στεγαστικά σχέδια μόνο για εκτοπισμένους και μόνο για ιδιόκτητη κατοικία

Στη δική του απάντηση, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2018, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρ’ όλο που αναφέρει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική που είναι η ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών εκτοπισθέντων, αλλά και μη εκτοπισμένων, διευκρινίζει πιο κάτω ότι τα ΜΟΝΑ Σχέδια που βρίσκονται σε ισχύ, αφορούν τη χορηγία για αγορά κατοικίας/διαμερίσματος και ανέγερση κατοικίας που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες ΜΟΝΟ. Ουσιαστικά ο υπουργός παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον στεγαστική πολιτική για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 είχε καταργήσει όλα τα στεγαστικά προγράμματα για μη εκτοπισμένους, ενώ «κούρεψε» και τα προγράμματα για εκτοπισμένους.

Για το θέμα των αστέγων, ο κ. Πετρίδης παραπέμπει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο».

Σπύρος Σωτηρίου