Πωλούν… όπλα σε ιθαγενείς

Πρόσδεσή µας σε συµφέροντα ΗΠΑ µε αντάλλαγµα «εκθέσεις»

Μπορεί στην Κύπρο να ανακοινώθηκε ως σηµαντική επιτυχία της κυβέρνησης η ανακοίνωση Αµερικανών γερουσιαστών για προσπάθειές τους να άρουν το εµπάργκο πώλησης αµερικανικών όπλων στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία, ωστόσο φαίνεται πως τα ανταλλάγµατα είναι ετεροβαρή. Το νοµοσχέδιο που προωθούν οι εν λόγω γερουσιαστές προσδένει την Κύπρο στα γεωπολιτικά και ενεργειακά συµφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (επαναφέροντας ζήτηµα ένταξης της Κύπρου στον «Συνεταιρισµό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ»), µε αντάλλαγµα… την καταγραφή των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ «από τρίτες χώρες» και την αγορά όπλων.

Συγκεκριµένα, ο ∆ηµοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Ρόµπερτ Μενέντεζ κι ο Ρεπουµπλικανός της Φλόριδα Μάρκο Ρούµπιο κατέθεσαν νοµοσχέδιο µε τίτλο «Νόµος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Το δικοµµατικό αυτό νοµοσχέδιο επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση των σχέσεων των ΗΠΑ µε την Κύπρο και την Ελλάδα και την ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Στοχεύει να αποκλείσει τη Ρωσία από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στα της Τουρκίας εστιάζει στην αγορά των S-400.

Το όλο κείµενο εκθέτει απροκάλυπτα τη στόχευση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις ανταγωνιστικές ικανότητες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την παροχή φυσικού αερίου της στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζουν την εξεύρεση των κοιτασµάτων στην περιοχή ως πιθανή εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. Ανάµεσα σε άλλα προτείνουν την ενίσχυση τερµατικών υγροποιηµένου φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο ως αντίβαρο στο ανταγωνιστικό ρωσικό.

Πέρα από το ενεργειακό παιχνίδι, γίνεται συγκεκριµένη αναφορά σε ενίσχυση της «ρύθµισης» των κυπριακών τραπεζών για καταπολέµηση του «ξεπλύµατος χρήµατος», σε έκκληση προς τις χώρες της περιοχής να αρνούνται την εξυπηρέτηση ρωσικών πλοίων που χρησιµοποιούνται για τη στήριξη της κυβέρνησης Άσαντ, αυστηροποίηση των κυρώσεων (CAATSA) ενάντια στη Ρωσία για αποτροπή επενδύσεων στην περιοχή και ενίσχυση των προσπαθειών αποστράτευσης ρωσικών οπλικών συστηµάτων στην περιοχή προς όφελος του ΝΑΤΟϊκού εξοπλισµού. Το νοµοσχέδιο ζητά επίσης από τον Αµερικανό ΥΠΕΞ εκθέσεις για τους ρωσικούς στόχους στην περιοχή, εξοπλισµό και παρουσία, λίστες µε ΜΜΕ που σχετίζονται µε ρωσική ιδιοκτησία, το µέγεθος του κοινού τους και αν οι απόψεις τους στηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση. Επίσης ζητά έκθεση ως προς ρωσική παρενόχληση του Πατριάρχη Βαρθολοµαίου.

Ακολούθως, αναφέρεται σε συνεργασία της Κύπρου σε προγράµµατα «ασφαλείας και αντιτροµοκρατίας», πίεση για πραγµατοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ. Θα αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία, αλλά προτείνει ταυτόχρονα την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό (κατά τη δική τους έκφραση) πρόγραµµα «Συνεταιρισµός για την Ειρήνη». Το νοµοσχέδιο προτείνει 2.000.000 δολάρια βοήθεια ∆ιεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για την Κύπρο.

Όσον αφορά την Τουρκία, στοχεύει κυρίως στην προσπάθεια να εµποδίσει τη µεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει µε τα σχέδια για αγορά του συστήµατος αεροπορικής άµυνας S-400, για την οποία απειλεί µε κυρώσεις. Μέσα σε όλες τις αναφορές του, το νοµοσχέδιο ζητά έκθεση από τον Αµερικανό ΥΠΕΞ για καταγραφή παρεµβάσεων τρίτων χωρών (χωρίς να τις ονοµάζει) στις ενέργειες της Κύπρου στην ΑΟΖ της από τις αρχές του 2017. Το νοµοσχέδιο κάνει επίσης µια αναφορά υποστήριξης των «υπό την διευκόλυνση των Ηνωµένων Εθνών» προσπαθειών για µια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου.

Παλµύρης ∆ηµήτρης

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy