Πολύ νωρίς ξέχασαν τους επαγγελματίες υγείας!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά σύμφωνα με τους επιδημιολόγους θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να ανησυχούμε.

Είναι θέμα ατομικών και δημοσίων μέτρων υγιεινής. Εκείνο, όμως, που ανησυχεί περισσότερο είναι η όλη στάση της κυβέρνησης. Με τη χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έστρεψε την προσοχή της στην επανεκκίνηση της οικονομίας και πολύ σωστά. Την ίδια, όμως, στιγμή έχει ξεχάσει τα δημόσια νοσοκομεία μας που ήταν η «ραχοκοκαλιά» της όλης προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναζητά και καλά κάνει τρόπους να δοθούν οικονομικά και άλλα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επαναδραστηριοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, όμως, άφησε στα συρτάρια άλυτα τα πολλά προβλήματα των επαγγελματιών υγείας. Δεν είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να δώσει λύσεις στα προβλήματα των επαγγελματιών υγείας και να προχωρήσει στην αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων. Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού τα προβλήματα μπήκαν κάτω από το χαλί και σε μεγάλο βαθμό είναι κατανοητό -η προτεραιότητα ήταν να σωθούν ζωές. Ήρθε, όμως, η ώρα να μπουν στο τραπέζι, να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις. Είναι θέμα προτεραιότητας και επιβάλλεται να γίνει ενόψει και της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. Χρειαζόμαστε υγιή νοσοκομεία, τα οποία να εργάζονται χωρίς προβλήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να προσφέρουν ποιοτικές και αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου θα έπρεπε να είχε ήδη κτυπήσει καμπανάκι στο Υπουργείο Υγείας και στο Προεδρικό έτσι ώστε να τεθούν προτεραιότητες και να δοθούν λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα. Μαζί με την προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας να καταβληθεί και προσπάθεια για εκκίνηση της ενδονοσοκομειακής φάσης του ΓεΣΥ με τα ολιγότερα το δυνατόν προβλήματα.

Δυστυχώς, πολύ γρήγορα ξέχασε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το ρόλο των δημοσίων νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας, όπως αυτό καταγράφηκε και αναγνωρίστηκε απ’ όλους κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης του κορονοϊού. Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι διακατέχεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις και οικονομικίστικες προσεγγίσεις, όπου προέχουν οι αριθμοί και τα κέρδη αντί η υγεία και η παιδεία των πολιτών, η κοινωνική ευαισθησία και η ανθρωπιά.