Πόνος, θλίψη και οδύνη για Βηρυτό

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

 

Συγκλονίζουν οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου από τις ισχυρότατες εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη με περίπου 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού και κοντά στην προεδρική κατοικία. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και οι ανθρώπινες ψυχές που με αυτό τον άδικο τρόπο άφησαν την τελευταία τους πνοή. Το αίμα δυστυχώς ρέει άφθονο. Οι τραυματίες επίσης χιλιάδες, με τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Και να ήταν μόνο αυτό. Η λίστα με τους νεκρούς και τους τραυματίες ολοένα και μεγαλώνει, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια των υποδομών, που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι από τις φονικές εκρήξεις. Παντού επικρατεί ανησυχία, χάος και αναστάτωση, ενώ μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν επιζώντες.

Πάντως, βλέποντας από το απόγευμα της Τρίτης -οπότε και σημειώθηκαν οι εκρήξεις- τις εικόνες, ένας κόμπος στο στομάχι κάνει την εμφάνισή του. Ρίγος και αναστάτωση προκαλεί το γεγονός να βλέπεις παιδιά και ενήλικους με αίματα, διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια με έντρομο ύφος για το τι θα αντικρίσουν, μάνες να σφιχταγκαλιάζουν τα παιδιά τους με βλέμμα απόγνωσης για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, πολίτες να κλαίνε πάνω από τα συντρίμμια, θρηνώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τους δικούς τους, που «έφυγα» από χιλιάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν ξεχασμένοι σε αποθήκη.

Αν είναι ποτέ δυνατόν. Για έξι χρόνια, περίπου 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας να βρίσκονται παρατημένοι σε μια αποθήκη σε κεντρικό σημείο του Λιβάνου και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι όπου πηγαινοέρχονται χιλιάδες πολίτες. Μια αποθήκη που ήταν ωρολογιακή βόμβα, καθώς το υλικό αυτό είναι ένα χημικό λίπασμα, αλλά χρησιμοποιείται και για την κατασκευή βομβών. Και αυτή η αποθήκη να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, με τους πολίτες να κυκλοφορούν πλησίον της ανυποψίαστοι χωρίς να γνωρίζουν την επικινδυνότητα του περιεχομένου του.

Αλλά το απόγευμα της Τρίτης χρειάστηκαν μόνο μερικά κλάσματα δευτερολέπτου για να γκρεμιστεί μια ολόκληρη πόλη και να μοιάζει με κρανίου τόπος.

Δυστυχώς, ο πόνος είναι αβάσταχτος και η θλίψη μεγάλη, σε μια χώρα που δεν λέει να ησυχάσει. Σε μια χώρα όπου η πολύμηνη οικονομική κρίση σε συνδυασμό τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, σπρώχνει τους κατοίκους της στην πείνα και τη φτώχεια. Η κατάσταση στη χώρα, που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση και απειλή αστάθειας μετά τον εμφύλιο του 1975-1990, είναι τόσο δραματική που πολλοί εξαρτώνται από την καλή πίστη του μπακάλη της γειτονιάς ή του φούρνου για να πάρουν ακόμα και ψωμί…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy