Πορεία πρόκλησης επιδιώκει η Τουρκία

This photo shows Leviathan natural gas field in the Mediterranean Sea, Thursday, Jan. 31, 2019. (Marc Israel Sellem, Jerusalem Post via AP)


∆ιπλωµατική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της

Ξεσκεπάζεται η γύµνια των κυβερνώντων σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασµούς. Τελικά έκαναν επικοινωνιακή πολιτική, ξεχνώντας όµως να κάνουν τα βασικά… Πέραν από την κωλυσιεργία και την αναστολή των ενεργειακών σχεδιασµών και παρά τις τυµπανοκρουσίες για τριµερείς συνεργασίες µε Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ δεν προχώρησε καν να συµφωνήσει και να υπογράψει συµφωνία συνεκµετάλλευσης µε το Ισραήλ.

Αποτέλεσµα, να προκαλείται σοβαρό πρόβληµα µε την ανάπτυξη και εκµετάλλευση του κοιτάσµατος «Αφροδίτη».
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο µε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε επίσηµα ότι δεν υπάρχει ρύθµιση για το κοίτασµα «Αφροδίτη» – «Γισάι» και για το θέµα αυτό, όπως αναφέρει η πρεσβεία, «ο Γενικός ∆ιευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας ενηµέρωσε την κοινοπραξία των εταιρειών του κοιτάσµατος “Αφροδίτη” για τη θέση του Ισραήλ, όπως έχει παρουσιαστεί στις συνοµιλίες µεταξύ των δύο χωρών».

Όπως σηµειώνεται, «η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ήταν ικανοποιηµένη, ανά πάσα στιγµή, να συνεχίσει τις διαπραγµατεύσεις µε την κυβέρνηση της Κύπρου επί του θέµατος της ρύθµισης των δικαιωµάτων των κοιτασµάτων “Γισάι” και “Αφροδίτη”, όπως έχει επίσης µεταφερθεί στην κυπριακή πλευρά σε αρκετές περιπτώσεις».

Τέτοια ρύθµιση µέχρι στιγµής δεν έχει γίνει, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος µίλησε για «θεσµοθετηµένη διαδικασία που ακολουθείται και συνεχίζεται χωρίς να υπάρξει κατάληξη». Ο κ. Λακκοτρύπης, σε αντίθεση µε τους Ισραηλινούς, υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη του “Αφροδίτη” και η θεσµοθετηµένη διαδικασία για ειδική συµφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά.

Σίγουρα, πρόσθεσε, ως Κυπριακή ∆ηµοκρατία θα προτιµούσαµε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη». Ωστόσο, στο σχετικό δηµοσιεύµατα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή πρεσβεία, «η «Globes» σηµειώνει πως ο Γενικός ∆ιευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, Ούντι Αντίρι, µε επιστολή του ενηµέρωσε την κοινοπραξία του «Αφροδίτη», Noble Energy, Shell και Delek Drilling, ότι δεν µπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» µέχρι την επίλυση της διαφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντίρι, το Ισραήλ, σύµφωνα µε την Globes, αντιτίθεται στην ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσµατος µέχρι την επίλυση της διαφοράς. «Θα ήθελα να σας ενηµερώσω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν έχει απεµπολήσει το µερίδιο του κοιτάσµατος Αφροδίτη-Γισάι και δεν έχει καµία πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αντίρι.

Σύµφωνα µε την Globes, o κ. Αντίρι χαρακτηρίζει το κοίτασµα «Γισάι» – «Αφροδίτη» ως διασυνοριακό και προσθέτει πως οι κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ είχαν διαπραγµατεύσεις αρκετών χρόνων µε στόχο την επίτευξη διµερούς συµφωνίας σχετικά µε την εκµετάλλευσή του, λέγοντας πως µέχρι σήµερα τα δύο κράτη δεν κατέληξαν στην αναγκαία συµφωνία.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.