Πόση ακρίβεια να αντέξουν οι πολίτες;

166
Εκδηλωση Παγκύπρια Ομάδας Διαμαρτυρίας (ΠΟΔ) κατά της αδικίας και ακρίβιας

Στα ύψη τα ενοίκια και άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να έχουν «γονατίσει» τα κυπριακά νοικοκυριά

Η ακρίβεια, οι φορολογίες, τα υψηλά ενοίκια και όχι μόνο έχουν «γονατίσει» τα κυπριακά νοικοκυριά. Δυστυχώς μέρα με τη μέρα μια μεγάλη μερίδα πολιτών φτωχοποιείται όλο και πιο πολύ.

Χθες η Παγκύπρια Ομάδα Διαμαρτυρίας (ΠΟΔ) πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό και παρέδωσε υπόμνημα σε εκπρόσωπο του Προεδρικού με τα αιτήματά της. Στο υπόμνημά της η ΠΟΔ ζητεί αξιοπρεπή διαβίωση όπως αυτή καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και το Σύνταγμα, ικανοποιητική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εφαρμογή του καταστατικού χάρτη για τα δικαιώματα των ασθενών, κρατική στήριξη και κατανόηση για ένα ανθρώπινο και κοινωνικό σωστό περιβάλλον, σωστή και ολοκληρωμένη παιδεία – ενιαία εκπαίδευση και ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως των ατομικών τους χαρακτηριστικών σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο δημιουργός και διαχειριστής της ΠΟΔ, Κωνσταντίνος Ρωμανός, είπε ότι η ομάδα δεν διαμαρτύρεται μόνο για τα υψηλά ενοίκια και για το δικαίωμα της στέγασης, αλλά και για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον απλό πολίτη όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι αυξήσεις των καυσίμων, ο κατώτατος μισθός και η Παιδεία.

Ο κ. Ρωμανός ανέφερε ότι είναι απλοί πολίτες και «άνθρωποι της διπλανής πόρτας και ζητούν τα ανθρώπινα συνταγματικά τους δικαιώματα και μια αξιοπρεπή ζωή».
«Είμαστε ταγμένοι ενάντια στην αδικία και ζητούμε οι κυβερνώντες να δουν ότι δεν είμαστε απλά αριθμοί, αλλά άνθρωποι», πρόσθεσε.
Ο κ. Ρωμανός σημείωσε ότι είναι πατέρας παιδιού με αναπηρία και αυτό του έδωσε τη δύναμη να δημιουργήσει την ομάδα, προσθέτοντας ότι δεν θα σταματήσουν.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε και η Κίνηση για το Δικαίωμα στη Στέγαση.

Σύμφωνα με την Κίνηση, το πρόβλημα των αστέγων και των υψηλών ενοικίων στην Κύπρο είναι τεράστιο και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η συζήτηση του θέματος της στέγασης άρχισε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί.
Κατά τη σημερινή συνεδρία στην Επιτροπή Εσωτερικών, όπου θα τεθεί το όλο ζήτημα, οι βουλευτές όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου αναμένουν να ακούσουν σε επίπεδο πολιτικής τι προγραμματίζει να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη στεγαστική πολιτική, τι κάνει το Υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση της απόκτησης στέγης, τι κάνει το Υπουργείο Εργασίας για να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πάντως τα στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, ιδιαίτερα με την αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης το 2017 κατά 12,5% παγκύπρια στα διαμερίσματα, με τις αντίστοιχες τιμές στη Λεμεσό να αυξάνονται κατά 25%. Στις κατοικίες η αύξηση στα ενοίκια το 2017 ήταν 9,2% παγκύπρια και 10,20% στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Λευκωσία (μέση τιμή €560) είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το Άμστερνταμ (€580) σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στη Λεμεσό ανέρχονται στα €590. Παράλληλα την ίδια ώρα σημειώνονται και οι περικοπές των τελευταίων χρόνων, καθώς και η αναστολή από κυβερνητικής πλευράς στεγαστικών σχεδίων, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ως οι κύριοι λόγοι αύξησης των ενοικίων καταγράφονται η ενοικίαση υποστατικών σε υπαλλήλους πολυεθνικών εταιρειών με υψηλές απολαβές, η βραχύβια μίσθωση υποστατικών σε πλατφόρμες (airbnb), η πώληση ακινήτων σε επενδυτές «διαβατηρίων», η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων, καθώς και η δυσκολία απόκτησης στεγαστικού δανείου με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση στην αγορά ενοικίου.

Ελένη Κωνσταντίνου