Πόση ευθύνη μάς αναλογεί;

Της Ελένης Κωνσταντίνου

«Φιλότιμο έχουμε. Δωρεάν μάσκες και τεστ δεν έχουμε», έγραφε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» στην Ελλάδα. Και ασυναίσθητα ήρθε η σύνδεση με ένα άλλο δημοσίευμα σε διαδικτυακή σελίδα στην Κύπρο που ούτε λίγο ούτε πολύ όλη η ευθύνη μετατίθετο εντέχνως στους πολίτες, ενώ υποδείκνυε πως και η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον αφελές μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι θα πρέπει η Κύπρος να ακολουθεί τα βήματα της Ελλάδας στην πανδημία κατά του κορονοϊού ή τα βήματα οποιασδήποτε άλλης χώρας, αφού τα δεδομένα μεταξύ των χωρών δεν είναι τα ίδια. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε η εικόνα μετά που άνοιξαν τα αεροδρόμια για τους τουρίστες και όχι μόνο. Κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο για όλες τις χώρες που έχουν πράξει κάτι ανάλογο, όπως και η δική μας. Και αν υπάρχει μια μερίδα που δεν συμμορφώνεται δεν μπορεί να μοιράζεται η ευθύνη και οι συνέπειες σε όλους. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει η δυνατότητα στους πολιτικά υπεύθυνους με διατάγματα να αποφασίσουν, γι’ αυτό υπάρχουν και οι έκτακτες ρυθμίσεις. Ξεχνιέται η περίπτωση του νεαρού που κατέληξε στη φυλακή; Δεν είναι καθημερινά που ανακοινώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλει η Αστυνομία. Δεν κλείνουν με διατάγματα μπαράκια και κλαμπ, έστω και για τα μάτια του κόσμου;

Ο καθένας φέρει και τη δική του ευθύνη, όμως αλήθεια όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός πώς μπορεί να γνωρίζει για να προστατεύσει τον ίδιο και τους γύρω του; Ερωτήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν από ειδικούς και όχι από αυτούς που προσπαθούν να μεταθέσουν όλες τις ευθύνες στους πολίτες.

Και για να πάμε και στον τίτλο «Φιλότιμο έχουμε. Δωρεάν μάσκες και τεστ δεν έχουμε», εδώ ναι θα συμφωνήσουμε ότι περίπου η ίδια εικόνα υπάρχει και στη χώρα μας. Γιατί ούτε στην Κύπρο δεν έχουμε δωρεάν μάσκες και τεστ για όλους. Ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τόσο για το κόστος των τεστ που καταβάλλουν οι πολίτες που δεν εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά και για τις μάσκες που οι τιμή πώλησής τους δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ιδιαίτερα τώρα που είναι υποχρεωτική για όλους. Σε ένα μήνα σχεδόν πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αλήθεια τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα παραχωρούνται δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες; Ή θα αναγκαστούν οι γονείς να καταβάλουν και αυτό το αντίτιμο; Με την ορθή χρήση της μάσκας πόσες θα χρειάζεται κάθε παιδί ημερησίως; Τι θα γίνει με τις οικογένειες με 2, 3 ή και περισσότερα παιδιά; Ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις, υπεύθυνες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy