Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε;

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

 

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να κάνουν λόγο για θετική αποτίμηση οι αρμόδιοι -επιδημιολογική ομάδα και Υπουργός Υγείας- και ήρθε η ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα να δημιουργήσει εκ νέου προβληματισμό. Μετά τα χαμηλά κρούσματα των περασμένων ημερών, χθες ανακοινώθηκαν 25 νέα κρούσματα αλλά και ένας θάνατος από κορονοϊό.

Αν και χθες ανακοινώθηκε μια αλλαγή στα μέτρα που εφαρμόζονται στη Λεμεσό και είχε απορριφθεί μια ιδέα για επέκτασή τους και στις άλλες πόλεις, το ενδεχόμενο τελικά αυτό να συμβεί είναι ανοιχτό. Όπως φαίνεται, τόσο τα ταξίδια από Κυπρίους προς άλλες χώρες και η επιστροφή τους όσο και η προσέλευση ξένων ταξιδιωτών προς την Κύπρο αλλά και η συμπεριφορά στις κοινωνικές συναθροίσεις, ιδιαίτερα των νέων, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα ο καθείς έχει τη δική του ευθύνη και πρέπει να τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και υγείας κατά του κορονοϊού.

Ιδιαίτερα ο σεβασμός προς όλους σε θέματα υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος. Βέβαια, οι παρανομίες που παρατηρούνται στη χώρα μας δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Το γεγονός ότι οι νέοι και οι νέες νιώθουν την ανάγκη να βρεθούν με φίλους, να διασκεδάσουν και αρκετές φορές να ξεχάσουν ότι ζούμε στη κορονο-εποχή δεν έχει να κάνει μόνο με τους Κυπρίους και τις Κυπρίες. Αντίθετα, είναι κάτι που απασχολεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων γίνεται εκτενής αναφορά και καταγράφεται έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης, όπως οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο καλεί τα κράτη να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αθρόα συγκέντρωση ατόμων, που καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η καλλιέργεια κουλτούρας σωστής συμπεριφοράς, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση, αφού ο δρόμος είναι μακρύς και μέχρι την εξεύρεση εμβολίου η καθημερινότητά μας θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στα υφιστάμενα δεδομένα. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους που έχουν εντονότερη κοινωνική δραστηριότητα και είναι ασυμπτωματικοί είναι ένα ζήτημα που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ψηλά στη λίστα συζητήσεων.

Βέβαια, πέραν των παραινέσεων, των οδηγιών, των διαταγμάτων, καλό είναι να εξετάσουμε και το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. Άραγε το διάστημα αυτό αξιοποιήθηκε για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία μας προς την κατεύθυνση αυτή; Έχουν προσληφθεί άτομα; Έχουν εξευρεθεί περισσότεροι αναπνευστήρες; Άραγε τι έχουν πράξει οι αρμόδιοι; Ή μήπως επαναπαύθηκαν λόγω του ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι νεαρά άτομα και ασυμπτωματικά;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy