Πόσο υποκριτές είστε;

Του Τάσου Περδίου

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, όταν κατέστη φανερό ότι το βίντεο µε τις γυναίκες στη Λάρνακα να εξαντλούν όλο το ρεπερτόριο των φρικτών στερεοτύπων µιας άρρωστης κοινωνίας εις βάρος µιας άλλης γυναίκας λάµβανε διαστάσεις, έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις µεταξύ άλλων ο ∆ΗΣΥ, το ∆ΗΚΟ και η Ε∆ΕΚ. Ο ∆ΗΣΥ έλεγε: “Προκαλεί προβληµατισµό το βίντεο που αποτυπώνει τη ρατσιστική επίθεση κατά αλλοδαπής γυναίκας στη Λάρνακα. Ως ∆ηµοκρατικός Συναγερµός καταδικάζουµε κάθε πράξη ρατσιστικής βίας. Ο ρατσισµός είναι φαινόµενο οι αιτίες του οποίου πρέπει να παταχθούν και άρα πρέπει όλοι να επαυξήσουµε τις αντιστάσεις µας απέναντί του”.

Το ∆ΗΚΟ σχολίαζε: “Να προσπαθήσουµε όλοι, για να διαγραφούν από τη συλλογική συνείδηση εσφαλµένα κοινωνικά στερεότυπα, που προκαλούν ρατσιστικές και σεξιστικές συµπεριφορές. Η µαζική καταδίκη από οργανωµένα σύνολα, αλλά και από πολίτες, της πρωτοφανούς λεκτικής επίθεσης, µε ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές, αποδεικνύει την απέχθεια της πλειοψηφίας των Κυπρίων έναντι αυτών των συµπεριφορών”.

Και η Ε∆ΕΚ ασµένως προσέθετε: “Σε σχέση µε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου µε το διαπληκτισµό γυναικών σε πάρκινγκ, ως Κ.Σ. Ε∆ΕΚ καταδικάζουµε τέτοιου είδους συµπεριφορές και τονίζουµε πως δεν έχουν θέση σε µία πολιτισµένη κοινωνία”.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει ή έχει κοντή µνήµη, θα έλεγε ότι µε τέτοιες ξεκάθαρες τοποθετήσεις από την πολιτική ηγεσία του τόπου, ο ρατσισµός δεν έχει µέλλον. Αλλά, διάολε, το έχουµε γράψει δεκάδες φορές και θα συνεχίσουµε να το γράφουµε. Τον ∆εκέµβριο του 2010 έγιναν στην παραλιακή λεωφόρο των Φοινικούδων δύο ρατσιστικές πορείες από το ΕΛΑΜ. Ήταν τότε που µια µεγάλη µερίδα της κοινωνίας παρασυρόταν από το κύµα µίσους κατά των µεταναστών, µε την πρόφαση της λαθροµετανάστευσης στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν µεταξύ άλλων σηµερινός βουλευτής του ∆ΗΚΟ. Το οποίο σήµερα ανησυχεί για το ρατσισµό.

Σ’ εκείνη την πορεία, το πιο θλιβερό θέαµα δεν ήταν τα ανθρωπάρια τα οποία έσταξαν λύσσα και χολή απέναντι σε καθετί διαφορετικό αναβιώνοντας την πιο φρικαλέα ιδεολογία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το πιο θλιβερό θέαµα ήταν η παρουσία βουλευτών, δηµοτικών συµβούλων και στελεχών κοµµάτων δίπλα στους νεοναζί που έκαναν παρέλαση φορώντας στολές παραλλαγής και κράνη και κρατώντας ρόπαλα. Στην πορεία, πετάγονταν σαν ζώα από την πορεία και κλοτσούσαν ανθρώπους που είχαν διαφορετικό χρώµα.

Σ’ εκείνη την πορεία ήταν παρόντες και κόρδωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια βουλευτές, δηµοτικοί σύµβουλοι και στελέχη του ∆ΗΣΥ, του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ. Έκτοτε, τα δύο από αυτά τα κόµµατα διατηρούν στις τάξεις τους ακόµα στελέχη και βουλευτές µε ρατσιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο απέναντι σε οποιαδήποτε οµάδα του πληθυσµού δεν πληροί τα δικά τους “ορθόδοξα ελληνοχριστιανικά” πρότυπα. Το δε τρίτο, έχει καταντήσει να ανταγωνίζεται τα ορφανά του Χίτλερ στο ΕΛΑΜ για το ποιος είναι ο πιο ακροδεξιός. Όταν λοιπόν έχετε βάλει το χεράκι σας, είτε επειδή είστε συνειδητά ρατσιστές ή επειδή είστε επικίνδυνα λαϊκιστές στο να µολυνθεί η κοινωνία µε το χειρότερο είδος ρατσιστικής κοσµοθεωρίας που γνώρισε η ανθρωπότητα, πώς τολµάτε να καµώνεστε σήµερα ότι καταδικάζετε το ρατσισµό; Πόσο υποκριτές είστε;