Πουλούσαν το Κυπριακό για τα διαβατήρια!

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η κυβέρνηση «πουλούσε» το Κυπριακό για να απαντήσει στην Κομισιόν η οποία αντιδρούσε έντονα για τα «χρυσά» διαβατήρια. Όπως ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η Κομισιόν αντιδρούσε έντονα αλλά η κυβέρνηση τούς έλεγε ότι: «Είμαστε πολύ κοντά στο να επιλύσουμε το Κυπριακό, τελειώνουμε, αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε συνεργάσιμοι, θα παραμείνουμε συνεργάσιμοι και ούτω καθ’ εξής».

Ο Ανδρέας Παράσχος στο επίμαχο άρθρο του συνέδεσε το Κυπριακό και ιδιαίτερα το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, με τα «χρυσά» διαβατήρια. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα» και κάλεσε τον Ανδρέα Παράσχο «είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Παρά ταύτα η μαρτυρία του Σωκράτη Χάσικου επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνέδεσε το Κυπριακό με τα «χρυσά» διαβατήρια. Μάλιστα, δεν το έκανε σε μια κουβέντα εντός Κύπρου. Ο Σωκράτης Χάσικος ομολόγησε ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού σε συνομιλίες με αξιωματούχους της Κομισιόν. Και το πιο τραγικό είναι ότι διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους της Κομισιόν ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να επιλύσουμε το Κυπριακό», κάτι το οποίο διαψεύστηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις. Και αυτό -σε συνδυασμό με το φλερτ του Αναστασιάδη με την ιδέα των δύο κρατών- οδήγησε στην απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για το Κυπριακό. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι αναφορές στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ο προβληματισμός ο οποίος επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η ζημιά η οποία έγινε στην οικονομία λόγω των πράξεων και των παραλήψεων της κυβέρνησης στο θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, είναι πολύ μεγάλη. Αλλά η ζημιά στο Κυπριακό είναι τεράστια. Το κόστος το οποίο πληρώνει η κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο το κόστος το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, είναι δυσβάστακτο και όσο προχωρά ο χρόνος γίνεται ασήκωτο.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέδεσε το Κυπριακό με τα «χρυσά» διαβατήρια, στις συνομιλίες της με αξιωματούχους της Κομισιόν. Επίσης, προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις έρχονται με το τσιγκέλι και με καθυστέρηση πολλών ετών. Ποιος ξέρει τι άλλο έκαναν για 30 αργύρια; Αφού έφτασαν στο σημείο να πουλήσουν φούμαρα για το Κυπριακό για χάρη των «χρυσών» διαβατηρίων, είναι ικανοί για τα πάντα. Ο όρος «Συμμορία» είναι πολύ επιεικής για να περιγράψει την κατάσταση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.