Πράσινη Γραμμή: Τώρα ελέγχονται νομικά τα εξαγγελθέντα μέτρα

Στο σκοτάδι ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αφού τον περασμένο Νοέμβριο όχι μόνο προχώρησαν σε εξαγγελίες μέτρων για τα οποία δεν είχαν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πρόσφατες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μόλις τώρα πήραν το δρόμο για τη Νομική Υπηρεσία. Στη βάση αυτή, ενδεχομένως μέρος των εξαγγελιών που αφορούσαν το τόσο ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα, να μην έχουν φτάσει καν στην ΕΕ η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για την έγκρισή τους.
Υπενθυμίζουμε πως στις 27 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σειρά μέτρων που τροποποιούσαν τον κώδικα εφαρμογής της Πράσινης Γραμμής.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και δημοσιεύματα επρόκειτο να γίνει κατάθεση των μέτρων αυτών σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη από τις 6 Νοεμβρίου, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δυνατό, καθώς τη συνεδρία εκείνη μονοπώλησε το θέμα της παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων». Τελικά, στις 27 Νοεμβρίου εγκρίθηκε μια σειρά από μέτρα επί του κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Ανάμεσα σε άλλα τα μέτρα αφορούσαν την απαγόρευση της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι εισήλθαν από παράνομα σημεία εισόδου, υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν άδεια προσωρινής διαμονής στην Κύπρο, πιο αυστηρούς ελέγχους στα οδοφράγματα, ενώ προετοιμάζονταν και νομοσχέδια για πρόστιμα για την παράνομη είσοδο ή έξοδο από μη εγκεκριμένα από τη Δημοκρατία σημεία.

Στο σκοτάδι η ΕΕ

Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ερωτώμενος εάν έπρεπε να τεθεί ο κώδικας υπόψιν της ΕΕ, πριν την έγκρισή του ισχυρίστηκε ότι δεν είναι θέμα διαβούλευσης, είναι θέμα ενημέρωσης και ότι «δεν αλλάζει ο Κανονισμός, είναι ο κώδικας εφαρμογής του Κανονισμού που αλλάζει». «Θέματα εθνικής αρμοδιότητας δεν πρέπει να αποτελούν σημείο διαβούλευσης», είπε.

Ωστόσο, τότε, εκπρόσωπος της Κομισιόν κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τις εξελίξεις, αντί σχολιασμού παρέπεμψε στο άρθρο 10 του Κανονισμού: «Οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τη διέλευση προσώπων ή εμπορευμάτων παράγει αποτελέσματα μόνον εφόσον οι προτεινόμενες αλλαγές κοινοποιηθούν στην Επιτροπή και εφόσον η Επιτροπή δεν έχει εκφράσει την αντίρρησή της για αυτές εντός ενός μηνός».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τώρα ο νομοτεχνικός έλεγχος

Τα μέτρα αυτά εκ πρώτης όψεως δείχνουν να τροποποιούν στην ουσία τον ίδιο τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και όχι απλά τον τρόπο εφαρμογής του. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να κριθεί και από την ίδια την ΕΕ, όπως απαιτεί και το άρθρο 10 του Κανονισμού. Όλα δείχνουν πως ο νομοτεχνικός έλεγχος θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει κατά πόσον οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε σύγκρουση με τον Κανονισμό.

Για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα τίθεται το ερώτημα, γιατί ο νομοτεχνικός έλεγχος δεν προηγήθηκε της δημόσιας ανακοίνωσης των μέτρων για τα οποία μέχρι και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μένει στο σκοτάδι. Υπενθυμίζουμε πως και τότε το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για προτάσεις που έπασχαν νομικά και δεν εξυπηρετούσαν καν τους επιδιωκόμενους στόχους. Η κυβέρνηση τότε έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης της παράνομης μετανάστευσης.

Προχωρούν πρακτικά μέτρα

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των μεθόδων υλοποίησης του κανονισμού. Στα πλαίσια αυτά, μέτρα όπως η ενίσχυση των υποδομών, αλλά και της στελέχωσης στα οδοφράγματα, φαίνεται να προχωρούν. Υπάρχουν σχέδια από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τα οποία αφορούν την αναδιάρθρωση και αναδόμηση των οδοφραγμάτων ούτως ώστε να μπορεί να γίνεται και πρακτικά ο έλεγχος όπως πρέπει τηρώντας όλες τις πρόνοιες και του Κανονισμού, αλλά και του κώδικα διέλευσης. Ωστόσο τα ζητήματα αυτά θα λυθούν στη βάση και της εξεύρεσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα μέτρα αυτά θεωρούνται καθαρά θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αφορούν τις μεθόδους υλοποίησης του ίδιου του Κανονισμού.

Δημήτρης Παλμύρης

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.