Πρέπει να την κάνουμε αυτή την κουβέντα…

Της
Έλπις Γεωργίου

 

Η κρίση που περνάμε με την πανδημία του κορονοϊού έριξε το πέπλο και φάνηκε η γύμνια των χωρών! Μιλάμε για τη διάλυση των δημοσίων συστημάτων υγείας. Οι περικοπές στον τομέα της Υγείας που εφάρμοσαν πολλές κυβερνήσεις προκειμένου να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δραστικές περικοπές σε προσωπικό και εξοπλισμό. Επίσης παραδόθηκε ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Ημεροδρόμος, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Θα σας πω το εξής: Σήμερα εν έτει 2020 στην Ε.Ε. αντιστοιχούν 541 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. (Στη Σοβιετική Ένωση τέλη της δεκαετίας του 1980 αντιστοιχούσαν 1.387 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.) Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους!

Ας τα δούμε αναλυτικά: Στην Κύπρο, με αφορμή την κρίση του 2013, είχαμε τα τελευταία χρόνια περικοπές στον τομέα της Υγείας ύψους 500 εκατομμυρίων. Σήμερα γιατροί και νοσηλευτές φωνάζουν ότι δεν ήταν κούφια λόγια οι καταγγελίες τους για υποστελέχωση, ενώ καταγγέλλουν μάλιστα ότι δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Παραθέτω στοιχεία από τον Ημεροδρόμο: Στην Ιταλία, όπου εκτυλίσσεται εθνική τραγωδία είχαμε περικοπές στην υγεία ύψους 37 δισ. ευρώ την τελευταία 10ετία. Εξαιτίας των μέτρων χάθηκαν 150 χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες και το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 46 χιλιάδες άτομα. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο Κάρλο Τσιάτο, επιδημιολόγος και πρώην διοικητής εταιρειών υγείας του δημοσίου.

Στη Γαλλία έχουμε 17 χιλιάδες λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με το 2013. Όλο το 2019, οι απεργίες των επαγγελματιών της υγείας διαδέχονταν η μία την άλλη. Πλέον η «μάχη» με τον κορονοϊό δίνεται με τεράστιες ελλείψεις βασικού εξοπλισμού, γιατρών και νοσηλευτών. Τα δημόσια νοσοκομεία πεθαίνουν στη Γαλλία, ανέφεραν σε επιστολή τους 660 γιατροί και προειδοποιούσαν ότι οι περικοπές στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν σε κλείσιμο κλινών.

Επίσης η Βρετανία μείωσε τις νοσοκομειακές κλίνες της κατά σχεδόν 160 χιλιάδες από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιndependent» (3/11/2015) σημείωνε ότι την περίοδο 2011 – 2013 υπήρξαν περικοπές ύψους 10,8 δισ. βρετανικών λιρών.

Στην Ισπανία οι κυβερνώντες άρχισαν τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη από το 2009. Μαζικά όμως τα μέτρα λιτότητας, εισήχθησαν το 2012 και περιελάμβαναν τον περιορισμό της υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες και τη μείωση των δαπανών για τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, τον εξοπλισμό και τις υποδομές.

Να τελειώσει αυτό το κακό και αυτή την κουβέντα πρέπει να την κάνουμε!!!