Πρόεδρε, δέστε ξανά τις πολιτικές σας σε Κυπριακό και Ενέργεια

32

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Εκκρεμεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνηση με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek για την εκμετάλλευση στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο οικόπεδο «10» από την ExxonMobil. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές του ΓΓ για το ζήτημα του Φυσικού Αερίου, οι οποίες καταδεικνύουν ότι χωρίς λύση του Κυπριακού θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες. Η Τουρκία στέλνει στην περιοχή τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις δίπλα από τα δικά μας οικόπεδα. Ο Κ. Οζερσάι, μετά από επαφές στην Άγκυρα δηλώνει ότι «όταν γίνει η γεώτρηση της ε/κ πλευράς στο οικόπεδο “10”, τότε και η τ/κ πλευρά θα κάνει γεώτρηση σε παρόμοια περιοχή στο πλαίσιο της αδειοδότησής της προς την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει ανακοίνωση και αποθαρρύνει τις οποιεσδήποτε ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους της στην ΑΟΖ της, αλλά την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι «οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Ξεκάθαρο λοιπόν το μήνυμα και από τους «φίλους» του Αβέρωφ, Αμερικάνους.

Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν έχει πάρει τα μηνύματα και συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα και δυσκολίες και ότι θα αποτρέψουν ενδεχόμενες εντάσεις και επιπλοκές με τις τριμερείς ή άλλες συνεργασίες που κάνουμε στην περιοχή, λανθάνεται οικτρά.

Μηνύματα στέλνονται και από την τελευταία κίνηση της Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συνάντησε πρόσφατα τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και συμφώνησαν να εμβαθύνουν την ενεργειακή τους συνεργασία. Προχωρούν στην κατασκευή από τη Rosatom στην Αίγυπτο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ρωσικού σχεδιασμού, καθώς και σε περαιτέρω συνεργασία «στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι στην αιγυπτιακή αγορά πωλούνται συστηματικά ρωσικά πετρελαιοειδή και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNZ)».

Κύριε Πρόεδρε, κάπου πάτε λάθος και χρειάζεται να δείτε ξανά τους στρατηγικούς και τακτικούς σας σχεδιασμούς στα θέματα της ενέργειας. Πρωτίστως, όμως, στο Κυπριακό, αξιοποιώντας τη νέα προσπάθεια και ευκαιρία για σωστή και βιώσιμη λύση το συντομότερο.