Πρόεδρε, καταθέστε πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών

70
Παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akinci. // Lefkosia Old Airport, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, holds talks on the Cyprus problem with the leader of the Turkish Cypriot community, Mr Mustafa Akinci.

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες απειλές της στην κυπριακή ΑΟΖ είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν πρέπει, όμως, να μας καθησυχάζουν ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας με την Τουρκία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η σημερινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας δεν αφορά αποκλειστικά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά έχει πολύ πιο βαθιές αιτίες που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το υφιστάμενο καθεστώς στην Τουρκία. Δεν είναι γιατί μας έχουν αγαπήσει οι Ευρωπαίοι και θα πάρουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι σε περίπτωση που υπάρξει πολιτική στροφή στην Τουρκία, όπως την θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η αλληλεγγύη των εταίρων μας θα εξασθενίσει… Συνεπώς, προσγειωμένα και νούσιμα να δεχθούμε την τωρινή ευρωπαϊκή στήριξη και με σωστές κινήσεις να στείλουμε τα ανάλογα μηνύματα στην Τουρκία, γνωρίζοντας ότι τα δικά μας εθνικά προβλήματα και διαφορές δεν θα τα επιλύσουμε με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και απομάκρυνσή της από την Ε.Ε. Σίγουρα, τα όποια μέτρα θα ληφθούν -θα δούμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι- αποτελούν κάποια πίεση προς την Άγκυρα και είναι ίσως η στιγμή, καθώς δίνεται η ευκαιρία, να αναλάβει και ο Πρόεδρός μας πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας την ετοιμότητά του για λύση του Κυπριακού.

Γιατί μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα τερματιστούν οι τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Να προβληματιστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καταθέσει πρόταση ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η ένταση και η κρίση στην περιοχή και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Βέβαια, λύση ΔΔΟ στις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Εδώ καλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δώσει εξηγήσεις για τις μυστικές συναντήσεις με τον Οζερσάι και κατά πόσον έγινε βολιδοσκόπηση για «νέες ιδέες», για λύση χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας νοουμένων των γνωστών θέσεων Οζερσάι – Άγκυρας για εγκατάλειψη της λύσης ΔΔΟ και για δύο κράτη.