Προεδρική δημοκρατία ή κληρονομική βασιλεία;

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Φαίνεται ότι το «καλάθι» της διαπλοκής και της μίζας δεν έχει πάτο, ή τουλάχιστον δεν τον έχουμε δει ακόμη, με την κυβέρνηση να έχει βάλει ως στόχο να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κάποιου είδους κληρονομική βασιλεία.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις άγνοια κατά πόσο ο ένας εκ των γαμπρών του κατέχει θέση μετόχου σε εταιρεία που έχει έδρα της την Αγία Νάπα.

Συγκεκριμένα, δήλωνε ότι «δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να γνωρίζω όλες τις δραστηριότητες του γαμπρού μου» και πως είναι χαρούμενος για τον γαμπρό του, «ο οποίος έχει βραβευτεί για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες».

Το μνημονικό του Προέδρου δεν έγινε πιστευτό από την πλειονότητα της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι τα πλείστα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκείνες τις μέρες έγραφαν και επαινούσαν με πηχυαίους και βαρύγδουπους τίτλους την ειλικρίνεια του Προέδρου.

Πέρασε δεν πέρασε μήνας από την κατάθεση του Προέδρου και στην έκθεση που δημοσίευσε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον έλεγχο του Υφυπουργείου Τουρισμού γνωστοποίησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση για εκμίσθωση κρατικού τεμαχίου έκτασης 3.093 τ.μ. για τουριστικούς σκοπούς στη μαρίνα της Αγίας Νάπας με εμπλοκή προσώπου από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου, τροποποιώντας ουσιωδώς τόσο τους όρους του διαγωνισμού όσο και την ίδια τη συναφθείσα σύμβαση.

Σημειώνεται δε ότι η χρονική διάρκεια της σύμβασης διαρκεί όσο και η σύμβαση της μαρίνας Αγίας Νάπας, ήτοι μέχρι τις 27/4/2067.

Η συνέχεια των τεκμηρίων που ήρθαν στην επιφάνεια είναι θλιβερή και εμπεριέχει αρκετά γεγονότα που όμοιά τους μόνο σε μοναρχικά καθεστώτα, με κληρονομική βασιλεία μπορούμε να παρατηρήσουμε.

Συγκεκριμένα, οκτώ πρόσωπα που έχουν σχέση με την εταιρεία που διευθύνει ο βραβευμένος γαμπρός του Προέδρου, έλαβαν κυπριακή ιθαγένεια, χωρίς να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια, λαμβάνοντας το πράσινο φως του Υπουργού Οικονομικών.

Το δράμα φυσικά δεν τελειώνει εδώ, καθώς το δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την παροχή των υπηρεσιών είναι το γραφείο των θυγατέρων του Προέδρου.

Τι έγινε και πού πήγε η Χάρτα Δεοντολογίας που ο ίδιος ο Πρόεδρος έθετε ενώπιον των υπουργών του κατά τις πρώτες ώρες ανάληψης της προεδρίας, που, όπως μας διαλαλούσε τότε, όποιος την καταχραστεί θα έθετε τον εαυτό του σε παραίτηση;

Μήπως η Χάρτα Δεοντολογίας ήταν προπέτασμα καπνού και για τα μάτια του λαού; Ή μήπως ήταν για όλους τους άλλους πλην τον ίδιο, της οικογένειάς του και ορισμένων που αποτελούν την αυλή του Προεδρικού Μεγάρου;

Φαίνεται ότι η οκταετία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχει βαλθεί να μετασχηματίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κληρονομική βασιλεία. Λίγο ακόμη και θα μας πουν ότι η εξουσία αποδίδεται σε μία υπερφυσική δύναμη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy