Προεδρικός ιός κλείνει τα οδοφράγματα

Χωρίς καμία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και χωρίς καμία συνεννόηση με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων –Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας και Δερύνειας. Η ατεκμηρίωτη απόφαση της Κυβέρνησης –κανένα κρούσμα κορονοϊού είτε στις ελεύθερες, είτε στις κατεχόμενες περιοχές– προκάλεσε αντιδράσεις και μας αφήνει εκτεθειμένους

Δεκαέξι χρόνια μετά το άνοιγμά τους τα οδοφράγματα κλείνουν έπειτα από απόφαση της Κυβέρνησης προβάλλοντας την κίνηση αυτή ως προληπτικό μέτρο λόγω κορονοϊού. Όπως προκύπτει, από τη μια πλευρά οι αρμόδιες Αρχές αδυνατούν να ασκήσουν αποτελεσματικούς ελέγχους στα οδοφράγματα με αποτέλεσμα να αποφασίσουν το κλείσιμό τους στην οδό Λήδρας, τον Αστρομερίτη, τη Λεύκα και τη Δερύνεια από τις 6:00 σήμερα το πρωί και για εφτά ημέρες.

Βέβαια, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα δεδομένα θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα οδοφράγματα να παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα. Τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και Πύργου θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, και τα οδοφράγματα που βρίσκονται στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων Περγάμους και Στροβιλιών θα παραμείνουν ανοικτά. Η απόφαση της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ανάμεσα σε πολίτες που εύλογα διερωτώνται εάν ο ιός δεν μπορεί να περάσει μέσα από τα 5 οδοφράγματα που παραμένουν ανοικτά. Επιπλέον, στα κατεχόμενα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού, συνεπώς η συγκεκριμένη ενέργεια παραπέμπει και σε άλλες λογικές, τις οποίες καταγράφει και σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ εκθέτοντας την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί εάν η απόφαση αυτή οφείλεται στις πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος.

«Η ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι κλείνουν 4 οδοφράγματα, ως μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊού, είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που άσκησε το ΕΛΑΜ. Οι πιέσεις αυτές κορυφώθηκαν το πρωί (28/02/20) από τον πρόεδρο του Κινήματός μας, κ. Χρίστου, στα πλαίσια εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κομπάζει το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του.

Και όλα αυτά όταν κράτη ως προληπτικά μέτρα αποφάσισαν την ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων (καρναβάλια, συνέδρια κ.ο.κ.), την αλλαγή στον τρόπο θείας κοινωνίας και εκκλησιασμού (Ιταλία), το κλείσιμο σχολείων, την αναστολή πτήσεων από και προς χώρες όπου έχουν καταγραφεί περιστατικά κορονοϊού. Ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε αυθόρμητα αργά χθες το απόγευμα στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας διαμαρτυρόμενη για το κλείσιμο, την ώρα που οι Αρχές μετέφεραν κιγκλιδώματα ώστε να τοποθετηθούν κατά μήκος του οδοφράγματος απαγορεύοντας τη διέλευση. «Υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιταλία, Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος στα αεροδρόμια για ανθρώπους που έρχονται από αυτές τις χώρες.

Το επιχείρημα ότι θα ενισχυθούν τα σημεία διέλευσης δεν βγάζει νόημα -θα κάνουν ελέγχους πάνω στην πράσινη γραμμή; Με ποια βάση; Η απόφαση αποτελεί παρενόχληση των ανθρώπων που περνούν την πράσινη γραμμή και παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών, αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προβεί σε τέτοια μέτρα», ήταν η αντίδραση και της οργάνωσης UniteCyprusNow.

Θα ανακοινώνονται μόνο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα κορονοϊού για Ιταλίδα αεροσυνοδό η οποία έπειτα από συμπτώματα έσπευσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ωστόσο τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό για 14 μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», οι αρμόδιοι αποφάσισαν ότι πλέον δεν θα ανακοινώνονται ύποπτα κρούσματα που είναι υπό διερεύνηση αλλά μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών με κορονοϊό και ύστερα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα διενεργεί το Ινστιτούτο Γενετικής.

Σε ό,τι αφορά στους χώρους απομόνωσης που θα χρησιμοποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη, ο Υπουργός Υγείας Ιωάννου ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον κατασκηνωτικό χώρο της ΔΕΟΚ καθώς και κάποιες κατοικίες που προσφέρει η ΣΕΚ σε σημεία εκτός κοινοτήτων. «Να διευκρινίσω ότι όσον αφορά στους χώρους απομόνωσης, αυτοί θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ενημέρωση που είχαμε χθες από το ECDC και τον ΠΟΥ είναι όπως πλέον το μέτρο που προτείνεται είναι ο αυτοπεριορισμός, διότι πλέον μιλούμε για δεκάδες αν όχι για εκατοντάδες άτομα.

Για αυτόν το σκοπό, τα άτομα στα οποία ήδη ζητήσαμε να αυτοπεριοριστούν και εκείνα που μελλοντικά θα προτείνουμε να αυτοπεριορίζονται, θα τους δίνουμε συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες που μας έχουν σταλεί από τον ΠΟΥ σήμερα για τη διαχείριση της διαμονής τους στο σπίτι τους σε σχέση με τους οικείους τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Επίσης λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης της επιδημίας του κορονοϊού στην κοινότητα και σε χώρες εκτός Κίνας και παρόλο που οι οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν έχουν προς το παρόν αλλάξει, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας επεκτείνουν τους ελέγχους τους και σε επιβάτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες στις πιο κάτω χώρες: Βόρεια Ιταλία: Περιοχές Βένετο-Βενετία, Λομβαρδία-Μιλάνο, Αιμίλια-Ρομάνα-Μπολόνα, Πιεμόντε-Τορίνο. Δημοκρατία της Κορέας, Ιράν, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ Παράλληλα, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει τα άτομα που ταξίδεψαν προς Κύπρο από τις πιο πάνω περιοχές, να περιορίσουν τις κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτοεξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420 (δωρεάν κλήσεις).

Το Υπ. Εξωτερικών καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό όπως αποφεύγουν κυρίως να ταξιδεύουν σε περιοχές/χώρες που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και γενικότερα να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.

 

 


 

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy