Πρόεδρος, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ εμποδίζουν ρύθμιση χρυσών διαβατηρίων

130

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια από την παραχώρηση των λεγόμενων χρυσών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές. Έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία για προσέλκυση ξένων επενδυτών, όχι για να επενδύσουν στην Κύπρο σε παραγωγικούς ή άλλους τομείς υπηρεσιών, αλλά για να εγγράψουν κάποια εταιρεία που πολλές φορές είναι εταιρεία-φάντασμα, να αγοράσουν διαμερίσματα σε ουρανοξύστες ή παράλιες επαύλεις με αντάλλαγμα να τους δοθεί η πολιτογράφηση και το κυπριακό διαβατήριο.

Μιλάμε για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ που επωφελείται αυτή η βιομηχανία Κυπρίων κυρίως δικηγόρων και ελεγκτών για τις υπηρεσίες αυτές που παρέχουν σε υπηκόους τρίτων χωρών. Οι πολυεκατομμυριούχοι επενδυτές δεν έρχονται στην Κύπρο για να επενδύσουν, αλλά για να αγοράσουν ουσιαστικά το κυπριακό διαβατήριο, αφού τα περισσότερα από τα διαμερίσματα και σπίτια που έχουν αγοράσει δεν κατοικούνται.

Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση παραχώρησης της εθνικής υπηκοότητας έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία δεχθήκαμε αυστηρές συστάσεις. Είμαστε ένα βήμα πριν δεχθούμε την επιβολή μέτρων και κυρώσεων. Αντί να προβληματιστούμε και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, κάποιοι παίζουν παιχνίδια και “κολοκυθίζουν” για να συντηρείται η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση.

Η Βουλή την περασμένη Παρασκευή συζήτησε το θέμα και είχε ενώπιόν της προτάσεις νόμου για να υπάρξει έλεγχος και να τεθούν προϋποθέσεις και αυστηρά κριτήρια με Κανονισμούς για το πώς παραχωρείται η κυπριακή υπηκοότητα. Κατατέθηκε επίσης τροποποίηση από το ΑΚΕΛ ώστε εντός τριών μηνών να ετοιμαστούν και να ψηφιστούν οι Κανονισμοί.

Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με πρωτοστάτες τους αρχηγούς τους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο, αντί να στηρίζουν και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ψήφισαν μαζί τροπολογία, η οποία βάζει σε ισχύ το νόμο από την 31η Ιανουαρίου του 2020, σχεδόν μετά από δύο χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή αφήνεται στη βούληση της κυβέρνησης εάν και πότε θα καταθέσει Κανονισμούς.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι πιέσεις από τα μεγάλα συμφέροντα για την έκδοση των χρυσών διαβατηρίων προς ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ έπιασαν τόπο. Δεν αλλάζει το σχέδιο γιατί από τα συγκεκριμένα πακέτα επωφελούνται συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου, αλλά και συγγενικά πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν και στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.