Πρόεδρος: Με µέτρα να «προσγειώσουν» την Τουρκία

Κυπριακής ιδιοκτησίας οι συνοµιλίες, η διεθνής πτυχή αφορά και τις εγγυήτριες

Τα θέµατα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού θα αντιµετωπιστούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είπε χθες ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, στέλλοντας παράλληλα µήνυµα προς τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να στραφούν στην Τουρκία και να πάρουν µέτρα, γιατί επιτέλους «κάποιοι πρέπει να προσγειωθούν»…
Σε δηλώσεις του στους δηµοσιογράφους, µετά τη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στο µήνυµα της ηµέρας, είπε ότι «το διαχρονικό µήνυµα καταγράφει ότι οσάκις οι Έλληνες ήταν ενωµένοι, µπορούµε να µεγαλουργήσουµε. Οι καταστροφές ήρθαν όταν επικρατούσε η διχόνοια και ο διχασµός.

Και αυτή την ώρα, εκείνο που επιβάλλεται, µπροστά στις κρίσιµες εξελίξεις που καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε, είναι να ενώσουµε δυνάµεις. Στόχος κοινός δεν είναι άλλος από την επικράτηση του δικαίου, από τη δηµιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν τη µετεξέλιξη της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας σε ένα καθ’ αυτό ευρωπαϊκό, λειτουργικό κράτος που να διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώµατα, να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και όχι τη µετατροπή του σε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε τρίτης δύναµης».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση που θα έχει στις 25 Νοεµβρίου µε τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, και αν θεωρεί ότι είναι σκόπιµο να γίνει πενταµερής διάσκεψη ενόψει του ότι οι εγγυήτριες δυνάµεις τοποθετούνται µόνο για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας είπε ότι «ανέκαθεν λεγόταν ότι οι συνοµιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και υπ’ αυτό τον όρο υπονοείται πάντοτε ότι τα θέµατα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών θα αντιµετωπιστούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, που είναι µέρος βεβαίως του κυπριακού προβλήµατος και άπτεται των εγγυήσεων, της παρουσίας του κατοχικού στρατού κ.λπ, αφορά και τις µέχρι σήµερα εγγυήτριες δυνάµεις. Στόχος και επιδίωξή µας είναι να συνεχίσουµε πάνω στην ίδια βάση». Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε µηνύµατα και προς την Τουρκία λέγοντας: «Βλέπω µια εκ των εγγυητριών δυνάµεων, την Τουρκία, να θέτει όρους και προϋποθέσεις για το κάτω από ποιες συνθήκες θα ήταν δυνατόν να συµµετάσχει σε ένα διάλογο. Αυτό που θέλω να ελπίζω, θα πρέπει να είναι και σε γνώση του ΓΓ, είναι επιτέλους κάποια στιγµή να γίνουν οι δέουσες παραστάσεις, να ληφθούν τα αναγκαία µέτρα, έτσι ώστε επιτέλους κάποιοι να προσγειωθούν».

Σε απόλυτο συγχρονισµό µε την Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άµυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδης Στεφανής, διεµήνυσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε απόλυτο συγχρονισµό µέχρι την απελευθέρωση της µεγαλονήσου µέσα από τη µετεξέλιξη της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, απαλλαγµένης εγγυήσεων και στρατών κατοχής.

Ο κ. Στεφανής είπε ότι «τιµούµε το έπος του 1940 και τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στις δυνάµεις του φασισµού», υπενθυµίζοντας ότι στη µάχη αυτή ανάµεσα στους πολεµιστές της Πίνδου ήταν και πολυάριθµοι Κύπριοι εθελοντές που µε το αίµα τους έγραψαν και αυτοί στις σελίδες του έπους του 1940.

*Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας αναχωρεί σήµερα το πρωί για την Αθήνα, όπου θα συµµετάσχει στις εργασίες της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου που θα πραγµατοποιηθεί στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Παράλληλα θα έχει χωριστές συναντήσεις µε τον Πρόεδρο και µε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, καθώς και µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε θέµα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Επίκαιρα όσο ποτέ τα µηνύµατα του ελληνικού «Όχι»

Επίκαιρα όσο ποτέ τα µηνύµατα του ελληνικού «Όχι» στον χιτλεροφασισµό, δήλωσε το µέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, µετά την Πανηγυρική ∆οξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σηµείωσε πως το 1940 ο ελληνικός λαός είπε το υπερήφανο «Όχι» και αγωνίστηκε κατά του χιτλεροφασισµού για λευτεριά και πραγµατική δηµοκρατία και λαοκρατία.

Ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, κ. Νεοφύτου, µίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι όπως οι Έλληνες το 1940 στάθηκαν ενωµένοι σαν µια γροθιά πίστης στον αγώνα για την ελευθερία, έτσι κι εµείς δεν πρέπει στιγµή να εκφεύγουµε της πορείας και του στόχου µας. «Για να απαλλαγεί η πατρίδα µας από την τουρκική δεσποτεία», σηµείωσε.

Ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «τα διαχρονικά διλήµµατα που αντιµετωπίστηκαν πριν την κατάληξη στην 28η Οκτωβρίου τίθενται ενώπιόν µας και τώρα και έχουµε να αποφασίσουµε κατά πόσο θα υποκύψουµε µπροστά στον επεκτατισµό και τον ολοκληρωτισµό και κατά πόσο θα υπερασπιστούµε τη δηµοκρατία, την ελευθερία και το δίκαιο».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Ε∆ΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, δήλωσε ότι το κόµµα της διαχρονικά αγωνίζεται ενάντια σε κάθε µορφής φασισµό και ναζισµό, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν µε την πολιτική του καλού παιδιού να εξευµενιστεί η Τουρκία.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy