Πρόεδρος: Όποτε θέλουμε παρεμβαίνουμε σε αστυνομικούς φακέλους

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

 

«Άμα ήθελε να επέμβει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να παρέμβει στις ανακριτικές Αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα…»

Αυτά τα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην εφ. «Πολίτης», σχολιάζοντας ερώτηση ότι η κυβέρνηση δεν δικάζει, δεν καταδικάζει και ότι είναι δουλειά της Γενικής Εισαγγελίας οι ποινικές διώξεις.

Τώρα εξηγούνται όλα… Ο Πρόεδρος είχε μεγάλη «αδυναμία» στον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και πρώην αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ιωνά Νικολάου. Επίσης έπαυσε τον πρώην Αρχηγό Αστυνομίας, Μ. Παπαγεωργίου και τον πρώην Υπαρχηγό Αστυνομίας, Α. Κυριάκου, οι οποίοι κατήγγειλαν παρεμβάσεις και αντιστέκονταν.

Με όσα μας είπε ο κ. Αναστασιάδης, αντιλαμβανόμαστε ότι όποτε ήθελε παρενέβαινε στις ανακριτικές Αρχές για να «μαγειρέψουν» καταθέσεις, να παρουσιάσουν ελλειμματικά και ανεπαρκή στοιχεία, έτσι ώστε να μη στοιχειοθετούνται ποινικές υποθέσεις και να μην μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη ή, αν το έπραττε, η υπόθεση να χανόταν στο δικαστήριο.

Μέχρι πρότινος υποψιαζόμασταν ότι κάποια πράγματα γίνονταν στο παρασκήνιο, αλλά τώρα τα επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Άμα ήθελε -και δεν ξέρουμε πόσες φορές ήθελε- μπορούσε να παρέμβει στο ανακριτικό έργο. Αλήθεια, πόσες φορές το έκανε και σε ποιες υποθέσεις; Μήπως είχε τέτοιες παρεμβάσεις και στο πολύχρονο ανακριτικό έργο για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο;

Η απαράδεκτη αυτή αναφορά θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ήδη την αντίδραση του Αρχηγού της Αστυνομίας, κ. Στυλιανού Παπαθεωδώρου, όμως άκρα του τάφου σιωπή… Δεν νιώθει ντροπή και προσβολή ο Αρχηγός της Αστυνομίας να του λέει ο Πρόεδρος ότι μπορεί να παρέμβει στο ανακριτικό έργο και να παρουσιάσει όπως θέλει μια υπόθεση;

H παραδοχή αυτή του Προέδρου δημιουργεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό και όχι μόνο ζήτημα, αφού η οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανακριτικό έργο αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αμφισβητείται ακόμη περισσότερο το κράτος δικαίου και κλονίζεται ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της Αστυνομίας.

Σημείωση: Καθόλου τυχαίες οι επιλογές του Αρχηγού Αστυνομίας  και του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι δίνουν οδηγίες και λαμβάνουν αποφάσεις για το ανακριτικό έργο. Με τους διορισμούς τους λήφθηκε υπόψη ότι είναι νεαροί σε ηλικία και θα υπηρετούν στις θέσεις αυτές και τα επόμενα 10-15 χρόνια! Ο Πρόεδρος το προσπάθησε και προηγουμένως με το διορισμό Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αλλά του χάλασε το «παιχνίδι» ο τέως Γενικός Εισαγγελέας…