Πρόεδρος του «εγώ και η παρέα μου»

Της Νίκης Κουλέρμου

Συγκρουσιακός με όποιον διαφωνεί. Γενναίος με τους φίλους του, τους ημέτερους και τους συμπεθέρους. Αυτός -αντιλαμβάνεστε- δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι Πρόεδρος του «εγώ και η παρέα μου».

Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αλλά η υπομονή όσων παρακολουθούν το βίο και την πολιτεία σας από τότε που ήσασταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, φαίνεται να εξαντλείται και μάλιστα με τη δική σας ευθύνη. Δεν έμεινε θεσμός με τον οποίο δεν συγκρουστήκατε. Συγκρουστήκατε μετωπικά με τον Γενικό Εισαγγελέα από τον οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος εισέπραξε το «Ντροπή, κύριε Πρόεδρε»! Με τον Γενικό Ελεγκτή συγκρούστηκαν όχι ένας αλλά μερικοί υπουργοί σας. Γιατί ενοχλήθηκαν με τις παρατηρήσεις του για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Συγκρουστήκατε με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας με το περίφημο συμβόλαιο που τελικά ήταν δύο…

Συγκρουστήκατε εσχάτως και με την ΕΕ γιατί ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος παραχώρησης υπηκοοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ρίχνατε ευθύνες -με λόγια ή και πράξεις- στους άλλους. «Εγώ εν τζιαι…» Αντί να πείτε, ναι, ως κυβέρνηση έχουμε την πρώτη ευθύνη αν έχασε η Δικαιοσύνη το κύρος και την αξιοπιστία της, ψελλίσατε «εγώ εν τζιαι…» Ως και εάν αυτός ο τόπος είναι στον αυτόματο πιλότο και εσείς είστε εκεί για να απολαμβάνετε μαζί με την παρέα σας τα λάφυρα της εξουσίας… Ντροπή!

Αφού ψελλίσατε το «εγώ εν τζιαι…» ανακαλύψατε ότι υπήρχαν σε εκκρεμότητα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν για να μην καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Σ’ όλη αυτή τη σημαντική προσπάθεια για τη Μεταρρύθμιση αφήσατε έξω τον Γενικό Εισαγγελέα, αν και είναι συστατικό μέρος του δικαστικού συστήματος, και όταν σας υπόδειξαν το λάθος πάλι ψελλίσατε το «εγώ εν τζιαι…»

Ξανά ντροπή, κύριε Πρόεδρε, γιατί υποτιμάτε πολύ, μα πάρα πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών που σας ανέδειξαν στο προεδρικό αξίωμα και των άλλων μισών που σας έκριναν (ορθώς) ως ακατάλληλο γι’ αυτό το ύπατο αξίωμα με βάση συνολικά το βίο και την πολιτεία σας, αλλά και τα «κατορθώματά» σας στην πρώτη προεδρική θητεία.

Δεν ξεγελάτε άλλο πια αυτό τον ταπεινό πολίτη που οικονομικά έρπει και λείχεται, αλλά σας κουβαλά ακόμα στους ώμους του γιατί έτσι επιβάλλει το πολίτευμα της δημοκρατίας. Αυτός ο πολίτης ακόμα σας ανέχεται αν και δεν αντέχει τα ήξεις αφήξεις, τις ίντριγκες, τη συγκάλυψη, με αποτέλεσμα το ένα κακό να διαδέχεται το άλλο και η φήμη της Κύπρου να πιάνει πάτο…

Δέστε το δημοσίευμα του Economist και πέστε μας ως απλός πολίτης και όχι σαν Πρόεδρος (με μεγαλοδικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά σας και φημολογείται ότι ζει μεταξύ άλλων και από τη βιομηχανία του χρυσού διαβατηρίου), δεν νιώθετε ντροπή;

Αναφέρει ότι «η Κύπρος και η Μάλτα έχουν αποκτήσει φήμη για την οικονομική απάτη» και ότι στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι το καθεστώς χορήγησης υπηκοοτήτων των πιο πάνω χωρών «εκθέτει την υπόλοιπη ΕΕ σε κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος». Μετά από όλα αυτά γιατί ο πολίτης να εμπιστεύεται τους θεσμούς, τους όποιους θεσμούς που αφήνουν και τον ίδιο και την Κύπρο ολόκληρη, διεθνώς εκτεθειμένους;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy