Προκαταρκτικές συναντήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για την ασφάλεια

222
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Δ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α) κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που παραχώρησαν προς τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τσίπρας: Οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος

Το Κυπριακό ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα αναφοράς στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Όποιο και να είναι το μοντέλο της λύσης του Κυπριακού η πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι αναγκαιότητα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι “το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήσαμε”. “Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια καλή αξιολόγηση στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε”, σημείωσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι πριν οι δύο πλευρές ξεκινήσουν τη νέα διαδικασία, οι πλευρές πρέπει να ορίσουν ένα νέο όραμα και ένα νέο οδικό χάρτη. “Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πριν πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Για την Τουρκία η πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι βασική παράμετρος. Όποιο και να είναι το μοντέλο λύσης, αυτή η ανάγκη πρέπει να ληφθεί υπόψιν”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πρώτη αναφορά του για το Κυπριακό είπε ότι το 2015 και το 2016 κατάφεραν να προωθήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό. “Συνομιλίες που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς όμως ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα εδώ στην Τουρκία και εξελίξεις οι οποίες φρέναραν αυτή τη θετική πορεία”, ανέφερε.

Στη δεύτερη αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “τόνισα την ανάγκη να υπάρχει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, που θα καθιστά την επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο ομοσπονδιακή Κύπρο, μία κανονική χώρα της περιοχής, μία κανονική χώρα της ΕΕ και βεβαίως πιστεύω ότι οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι’ αυτό κατέληξα στην άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στο οποίο εμπλέκεται και η Ελλάδα και η Τουρκία”, ανέφερε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι υπογράμμισε “παράλληλα τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο και αντικείμενο συγκρούσεων στην περιοχή”. “Και ήδη σε κάποια σημαντικά ενεργειακά projects συνεργαζόμαστε όπως στο ΤΑΡ ή θα θέλαμε να έχουμε ευρύτερη συνεργασία στον Turkish Stream”, ανέφερε συγκεκριμένα.