Προκλητική η Τουρκία… δεν είναι άµοιρος ευθυνών ο ΠρόεδροςΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και κάποια άλλα κόµµατα κρύβουν τις δικές τους ευθύνες πίσω από την τουρκική προκλητικότητα. ∆ιευκρινίζω και τονίζω ότι δεν εξισώνουµε ευθύνες Τουρκίας και Προέδρου, αλλά ούτε και πρέπει να παραγνωρίζουµε τις ευθύνες και τα λάθη του Προέδρου.

Ναι, η Τουρκία βάζει γεωτρύπανο στο τεµάχιο 7 που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι προκλητική, απειλητική και παρανοµεί. Αυτό, όµως, δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις δικές του βαριές και ασήκωτες ευθύνες για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία επτά χρόνια τόσο στα ενεργειακά, όσο και στο Κυπριακό.

∆εν είναι παρελθοντολογία, αλλά γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να αξιοποιήσει την ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, αφήνοντας την Τουρκία να φύγει από τη διεθνή διάσκεψη χωρίς να της επιρρίπτονται ευθύνες και µάλιστα στις εκθέσεις του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ την επαίνεσε για εποικοδοµητική στάση.

Ο κ. Αναστασιάδης προτίµησε τότε την επανεκλογή του το 2018 και την προεδρική καρέκλα, θυσιάζοντας το Κυπριακό. Αυτή είναι η πικρή και ωµή αλήθεια. Ακόµη και µετά την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να επανορθώσει, συνέχισε να παλινδροµεί, επιτρέποντας στην Τουρκία να συζητά εναλλακτικές µορφές λύσης του Κυπριακού, παρασύροντας και τον ίδιο να συζητά λύση συνοµοσπονδίας ή διχοτόµησης. Κι αυτή είναι µια ωµή πραγµατικότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να νοιάζεται για το Κυπριακό, έτρεχε για τριµερείς συνεργασίες και για ενεργειακούς σχεδιασµούς, πιστεύοντας -παρά τα ευρωπαϊκά και διεθνή µηνύµατα που λάµβανε αν τα λάµβανε- ότι έχει «θωρακίσει» την Κύπρο και µπορεί να αξιοποιήσει και να εκµεταλλευθεί εµπορικά τους υδρογονάνθρακες χωρίς να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού και αφήνοντας εκτός τους Τ/κ, αλλά και την Τουρκία µακριά από την Ανατολική Μεσόγειο. Άκρως επικίνδυνες και αδιέξοδες πολιτικές και εξού τα αρνητικά σήµερα αποτελέσµατά τους.

Η πατρίδα µας κινδυνεύει. Ο Πρόεδρος να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς διαπραγµατεύσεις και λύση του Κυπριακού, όσο πιο δύσκολα κι αν είναι τώρα τα πράγµατα, καθώς δεν προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασµοί, θα επέλθει αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή µε ορατό κίνδυνο την ντε φάκτο διχοτόµηση της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και την οριστική επί εδάφους διχοτόµηση της πατρίδας µας. Προφανώς, ο Πρόεδρος έβαλε στόχο να µείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόµησης!