Προοπτική επιστροφής των Μαρωνιτών

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ

Το κυπριακό πρόβλημα έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου όλα είναι πιθανά. Μετά από το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά υπάρχει η ελπίδα πως με το δείπνο των δύο ηγετών στις 16 Απριλίου ίσως βρεθεί η χρυσή τομή για να επαναρχίσουν με αισιοδοξία οι συνομιλίες για μία τελική λύση που θα φέρει Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες και Λατίνους, αλλά και τις υπόλοιπες θρησκευτικές ομάδες που ζουν στην Κύπρο, να ζήσουν ξανά μαζί κάτω από την ίδια στέγη.

Η μαρωνίτικη κοινότητα δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί για επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά της. Μετά από πολλές προσπάθειες των αντιπροσώπων της κοινότητας από το 1974 μέχρι σήμερα, φαίνεται πως αυτός ο καημός σιγά – σιγά βρίσκει αντίκρυ. Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τον Ιούλιο του 2017 είχε εξαγγείλει την επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές. Η απόφαση αρχικά αφορούσε την Αγιά Μαρίνα της Σκυλλούρας, η οποία μετά την τουρκική εισβολή μετατράπηκε σε στρατόπεδο και τα περισσότερα σπίτια κατεδαφίστηκαν. Στη συνέχεια οι κατεχόμενες αρχές αποφάσισαν για επιστροφή των Μαρωνιτών σε όλα τους τα χωριά, τον Κορμακίτη, τα Καρπάσια, την Αγία Μαρίνα όπως και τον Ασώματο Κερύνειας, που έχει μετατραπεί επίσης σε έγκλειστο στρατόπεδο του τουρκικού στρατού. Ήδη στον Κορμακίτη και τα Καρπάσια ζουν περίπου 200 κάτοικοι με τις αιτήσεις για επιστροφή να αυξάνονται. Παρόλο που η απόφαση αυτή της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους ακόμη εκκρεμεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη μαρωνίτικη κοινότητα έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται κάποια έργα υποδομής στην Αγία Μαρίνα και σύντομα στον Ασώματο, όπως επίσης και σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των χωριών.

Η κυπριακή κυβέρνηση ανέκαθεν στήριζε έμπρακτα τα κατεχόμενα χωριά και τους Μαρωνίτες. Οι συνθήκες για όσους αποφάσισαν να παραμείνουν και να ζήσουν στα κατεχόμενα χωριά σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολες. Οι δυσκολίες είναι πολλές και μόνο με τη στήριξη των κυπριακών αρμόδιων Αρχών μπορούν να επιλύονται. Η διαχρονική αυτή σχέση της μαρωνίτικης κοινότητας με την εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση αλλά και με τις κατεχόμενες αρχές θα πρέπει να εντατικοποιηθεί. Μέσα σε όλο αυτό το «παζάρι» των συνομιλιών και την κρισιμότητα των εξελίξεων, αυτή η σχέση και η προοπτική επιστροφής επιπλέον Μαρωνιτών μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά στην πολυπόθητη λύση. Θα πρέπει επίσης η ίδια η μαρωνίτικη κοινότητα να προωθήσει περισσότερο τις δικοινοτικές της ενέργειες για να δείξει το δρόμο της επιστροφής και τις επαναπροσέγγισης.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy