Προσδοκίες από την επίσκεψη στη Μόσχα

Γράφει Μαρία Φράγκου

Υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αρχίζει σήμερα στη Μόσχα επαφές σε ανώτατο επίπεδο. Συνάντηση και συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ή ενίσχυση και επέκταση υπάρχοντων συμφωνιών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα των τριήμερων επαφών στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η σημασία της επίσκεψης, τεράστια. Τόσο για τη διατήρηση των άριστων σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, όσο και για την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών. Διαχρονικά, οι σχέσεις των δύο χωρών μας, πέραν του παραδοσιακού τους χαρακτήρα, ήταν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και βεβαίως αμοιβαίων συμφερόντων.

Δεν αντιλέγει κανείς πως το μεγαλύτερο μερίδιο κέρδους το είχε και το έχει η πατρίδα μας. Η στήριξη από μια μεγάλη χώρα όπως ήταν η Σοβιετική Ενωση παλιότερα και η Ρωσία σήμερα είναι για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα της για επίλυση του εθνικού προβλήματος, για επανένωση της χώρας μας.

Και σε αυτό τον αγώνα, όλα τούτα τα χρόνια, η Μόσχα πρωτοστατεί σε στήριξη και προώθηση της δίκαιης υπόθεσής μας. Δεν αμφιβάλλουμε πως η σημερινή κυβέρνηση και αντιλαμβάνεται τη σημασία και θέλει τη συνέχεια και την ενίσχυση των σχέσεων αυτών. Και σε τούτο, προσδοκούμε, στοχεύει η επίσκεψη που αρχίζει σήμερα.

Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, ο σεβασμός, η συνεργασία και η στήριξη πρέπει να είναι αμοιβαία υπόθεση. Και όχι μονόδρομος. Δεν πρέπει μόνο να θέλουμε από τη Μόσχα. Αλλά να είμαστε σε θέση και να προσφέρουμε. Η εξωτερική μας πολιτική δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους χάριν ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ώρα που χρειάζεται μόνους και ανυπεράσπιστους παραδοσιακούς μας φίλους γιατί αυτό επιτάσσουν τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα και επιδιώξεις. Η διένεξη Δύσης – Ρωσίας εξαιτίας του ζητήματος της Ουκρανίας δεν πρέπει να αντικρίζεται από μέρους μας μόνο από τη σκοπιά των Δυτικών.

Τα συμφέροντά τους στην Ουκρανία κοιτάζουν οι Δυτικοί και αυτά θέλουν να προωθήσουν. Και με τα μέτρα και τις κυρώσεις τους να γονατίσουν τη ρωσική οικονομία επιδιώκουν. Η Κύπρος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μέρος αυτής της διένεξης. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την άδικη για το ρωσικό λαό προσπάθεια των Δυτικών.

Η Δύση προβοκάροντας και υποστηρίζοντας τις όποιες πορτοκαλί επαναστάσεις δεν το κάνει για να φέρει την «άνοιξη» στις χώρες αυτές. Το κάνει γιατί κοιτάζει πρώτα και κύρια τα συμφέροντά της. Η Δύση θέλει να κινεί τη σκακιέρα κατά πώς την συμφέρει και σ’ αυτό το παιγνίδι δεν έχει θέση η Κύπρος.

Γιατί άμα μαλώνουν δύο ελέφαντες, υποφέρει το χορτάρι. Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, σε σχέση πάντα με τη Ρωσία και την ΕΕ, η οποία θέλει να διαδραματίσει ρόλο χωροφύλακα ή τάχατες ειρηνοποιού στην περιοχή, δεν είναι άσχετα -κάθε άλλο- με τα οικονομικά συμφέροντα.

Και η μικρή Κύπρος δεν πρέπει να βρεθεί ξανά στη δίνη τους. Οι προσπάθειες της Δύσης για απομόνωση της Ρωσίας ή η πρακτική της περαιτέρω επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα δεν πρέπει να βρουν ξανά σύμμαχό τους την Κύπρο.

Τα φιλονατοϊκά αισθήματα της κυβέρνησης και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της βορειοατλαντικής συμμαχίας και των Βρυξελλών πρέπει να παραμεριστούν και να προταχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου.

Καλό ταξίδι, κ. Πρόεδρε, κι ευχόμαστε ειλικρινά οι επαφές σας να στεφθούν με επιτυχία. Προς όφελος του κυπριακού λαού, προς όφελος του λαού της Ρωσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy