Προστασία της διαπραγματευτικής διαδικασίαςΔευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο και ακολούθως τον κυπριακό λαό για όλα όσα έγιναν στο Κρανς-Μοντάνα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ, τελούντες σε αναμονή για ενημέρωση, πολιτικά κόμματα και ηγεσίες, προβαίνουν σε εκτιμήσεις για το αδιέξοδο, όπως έχει αποτυπωθεί, την Παρασκευή.

«Η αποτυχία στην Ελβετία αποτελεί για την Κύπρο και το λαό μας, Ε/κ και Τ/κ, μια αρνητικότατη, μια κακή εξέλιξη, οι συνέπειες της οποίας είναι κάτι περισσότερο από ορατές» επισημαίνει το ΑΚΕΛ. Είναι γι’ αυτό που η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, μακριά από αφοριστικές προσεγγίσεις ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί, τονίζει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

«Αλλά και μακριά από θέσεις που προβάλλονται με αυξημένη ένταση και σε διάφορες παραλλαγές, για εκτροπή από το συμφωνημένο στόχο της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τη συμφωνημένη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ» προσθέτει.

Το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη να καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της παρούσας διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Αν τούτο παρ’ ελπίδα δεν καταστεί εφικτό, τότε συλλογικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κινδύνους και προκλήσεις. Πρώτα στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του κόστους στην Τουρκία.

Εκ δευτέρου για την αποτροπή πιθανών νέων τετελεσμένων, που ενδεχομένως θα επιχειρήσει να προκαλέσει η Τουρκία» αναφέρει ο Γ. Λουκαΐδης και υπογραμμίζει πως η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας και προς τις δυο κατευθύνσεις είναι ευθέως συναρτημένη με το βαθμό σύμπτωσης του αφηγήματος του κ. Αναστασιάδη για τους λόγους κατάρρευσης, με το αφήγημα που θα καταγράψουν επίσημα ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

«Πιθανή απόκλιση μεταξύ των δυο, όπως από διάφορα στοιχεία και πληροφορίες φαίνεται ήδη να προκύπτει, δημιουργεί φυσιολογικά έντονη ανησυχία, προβληματισμό αλλά και σοβαρά ερωτήματα».

Άλλος για νέα στρατηγική

Η Τουρκία φέρει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία της διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα στο Κρανς-Μοντάνα δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι «αυτή είναι η ώρα για μια νέα στρατηγική» στο Κυπριακό.

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.