Προστασία των παραλιών με κάθε τρόπο

Tου Χρήστου Χαραλάμπους

Οκτώ μαγευτικά, κατά γενική παραδοχή, χιλιόμετρα καταλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού το οποίο ξεκινά από την Ακτή του Κυβερνήτη και φτάνει μέχρι και την περιοχή Πισσουρίου. Δημοφιλέστερη, βέβαια, είναι η περιοχή της «Ακτής Ολυμπίων» η οποία, ιδιαίτερα μετά τα έργα ανάπλασης και τις υποδομές που έγιναν τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, αποτελεί ίσως το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Καθημερινά, ακόμα και τώρα με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο κόσμος καταφεύγει σε αυτή την περιοχή για τον περίπατό του στον πεζόδρομο που εκτείνεται σε όλο το μήκος της παραλίας. Και είναι βέβαιο ότι μόλις οι μέρες αρχίζουν να ζεσταίνονται και εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα, στην «Ακτή Ολυμπίων» θα υπάρχει το αδιαχώρητο με τις χιλιάδες των ντόπιων και ξένων που θα απολαμβάνουν εκεί το μπάνιο τους.

Κανένας ωστόσο δεν κρύβει και τις ανησυχίες του για τον τρόπο δράσης και συμπεριφοράς που, δυστυχώς, επιδεικνύουν κάποιοι επισκέπτες οι οποίοι αν και αναζητούν στην επαφή τους με τις παραλίες, την κάλυψη των δικών τους αναγκών και τη δική τους ευχαρίστηση, αδιαφορούν πλήρως για ενέργειές τους οι οποίες προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ενέργειες και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα κάθε είδους απόβλητα που αφήνουν πίσω τους, αλλά και με τη διαταραχή του οικοσυστήματος. Φαινόμενα που παρατηρούνται κατά κύριο λόγο σε παραλίες όπου υπάρχει (κακώς) λιγότερος έλεγχος και επιτήρηση από τις Τοπικές Αρχές και άλλους αρμόδιους φορείς.

Το παράδειγμα των αρμόδιων Αρχών των Βάσεων που ανέλαβαν δράση στην απομακρυσμένη, αλλά πολύ ιδιαίτερη παραλία «Ζάπαλο» και «κυνηγούν» όσους ρυπαίνουν ή με άλλους τρόπους παραβαίνουν βασικούς κανόνες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της παρουσίας και της διασκέδασής τους στην παραλία, προκαλώντας καταστροφές στο φυσικό τοπίο και το χαρακτήρα της περιοχής, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι και οι κοινότητες.

Δεν είναι δυνατόν να αναπαυόμαστε θεωρώντας ότι «καθαρίσαμε» με μόνο την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων σε σημεία της παραλίας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πολύς κόσμος, δυστυχώς, είτε γιατί δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τη σημασία του να διατηρείται καθαρή μια παραλία είτε απλώς επειδή αδιαφορεί, αφήνει τα σκουπίδια του όπου βολεύεται. Οπότε, η συστηματική επιτήρηση των παραλιών και η επιβολή χρηματικών ή άλλων κυρώσεων, ακόμα και η εκδίωξη των παραβατών, κρίνεται αναγκαία αν θέλουμε να προστατέψουμε ουσιαστικά τις παραλίες.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.