Προσβάσεις Προεδρικού – Πινδάρου στους παράγοντες ποδοσφαίρου

66

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Υπάρχει παραδοχή για διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και μάλιστα αυτή έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εκείνο που απαιτείται και δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για να παταχθούν τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, να παταχθούν οι σκόπιμες κακές διαιτησίες, να παταχθούν τα ποδοσφαιρικά στοιχήματα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, γιατί παίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο απαιτούνται να γίνουν ειλικρινείς προσπάθειες και να καθαρίσουν οι κοπριές (ο στάβλος του Αυγεία) στο χώρο του ποδοσφαίρου. Την πρώτη ευθύνη για πάταξη της διαφθοράς την έχουν τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Πρώτιστα βαραίνει τις διωκτικές αρχές του κράτους, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την ΚΟΠ, το Σύνδεσμο Διαιτητών, τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Στα πιο σημαντικά αυτά θεσμοθετημένα όργανα του ποδοσφαίρου υπάρχουν άνθρωποι που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε εξελέγηκαν με τις ευλογίες του Προεδρικού και της Πινδάρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ποδοσφαιρόφιλος και δεν έχει κρύψει την προτίμησή του προς τον Απόλλωνα. Έχει επίσης καθημερινά δίπλα του, ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρώην πρόεδρο της Ανόρθωσης, Κ. Κούσιο.

Ο μέχρι χθες Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ήταν κι αυτός πολύ κοντά στο ποδόσφαιρο, ένθερμος ΑΠΟΕΛίστας. Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, κ. Α. Μιχαηλίδης, είναι πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και γνώστης του ποδοσφαίρου, αφού υπηρέτησε για χρόνια το επάγγελμα του προπονητή.

Ο νυν πρόεδρος της ΚΟΠ, κ. Γ. Κούμας, είναι κουμπάρος του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο μάλιστα είχαν και κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο πρόεδρος των διαιτητών, Γ. Πάπουτσος, είναι επίσης γνωστός ΑΠΟΕΛίστας και έχει καλές σχέσεις με τον κ. Κούμα.

Συνεπώς, στο κυπριακό ποδόσφαιρο υπάρχουν άτομα τα οποία είτε έχουν ευθύνες είτε διοικούν το ποδόσφαιρο και τα οποία είναι συνεργάτες, ομοϊδεάτες, κουμπάροι και φίλοι, είτε του Προέδρου Αναστασιάδη είτε του προέδρου του ΔΗΣΥ. Εύκολο είναι λοιπόν για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φωνάξει όλους αυτούς σε μια σύσκεψη, θέτοντας όλα τα προβλήματα επι τάπητος.

Αρκεί βέβαια, πέραν από τις διακηρύξεις για πάταξη της διαφθοράς, να υπάρχει και έμπρακτη πολιτική βούληση για να γίνουν τομές και αλλαγές που να οδηγούν στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου και να δημιουργούν συνθήκες αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Σημείωση: Προϋπόθεση για την εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι τα καθαρά χέρια.