Προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού

Οµόφωνα χθες το Συµβούλιο Αρχηγών αποφάσισε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί.

Πλην όµως το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ε/κ πλευράς προς τον Τ/κ ηγέτη πρέπει να είναι ολοκληρωµένη και µε βασικό πυλώνα της την προτεραιότητα επίλυσης του Κυπριακού. Για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, το κόµµα θα αποστείλει ολοκληρωµένη επιστολή µε προτάσεις του στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το πώς κατά την άποψή του θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήµατα που εγείρονται. Ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι για να τοποθετηθεί κάποιος ολοκληρωµένα και αντικειµενικά για την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να λάβει υπόψη κάποια συγκεκριµένα ζητήµατα.

Πρώτον, σηµείωσε, είναι οι προτεραιότητες και ο στόχος που έχουµε ως ε/κ πλευρά και θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού.

∆εύτερο, το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουµε, είναι το πώς τοποθετείται η διεθνής κοινότητα στην κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγµή διαµορφωµένη. Επί τούτου, παρατήρησε «ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουµε εµείς εδώ στην Κύπρο, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και για την ετοιµότητα της δικής µας πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού». «Ακόµη και εκείνων οι οποίοι τοποθετούνται µε τρόπο υποστηρικτικό στη δική µας πλευρά και δεν είναι έτοιµοι να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα υποχρεώνουν την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων», συµπλήρωσε.

Τρίτο, όπως τόνισε, είναι οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου «οι δυνάµεις οι οποίες επιθυµούν και επιδιώκουν λύση αποδυναµώνονται συνεχώς, ενώ ενισχύονται οι φωνές για λύση δύο κρατών».

Πρόνοιες υποσκάπτουν την κυριαρχία

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξήγησε ότι η πρόταση Ακιντζί δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί περιέχει πρόνοιες, οι οποίες από τη µια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και από την άλλη υπάρχει ενδεχόµενο να εγκλωβίσουν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού σε διάφορες σκοπιµότητες».

Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα πρέπει να αναφέρει την ετοιµότητά του για επανέναρξη άµεσων διαπραγµατεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σηµείο που είχαν µείνει στο Κραν Μοντανά, µε ειλικρίνεια και µε ετοιµότητα να εµπλακεί σε εντατικές διαπραγµατεύσεις µε στόχο να καταλήξουµε το συντοµότερο δυνατό στη λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα, πρέπει να απαντήσουµε σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην τ/κυπριακή πλευρά για τα ζητήµατα που αφορούν στο φυσικό αέριο. «Να εξηγήσουµε αντικειµενικά και ολοκληρωµένα γιατί δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση η οποία κατατίθεται από τον κ. Ακιντζί -και υπάρχουν κατά την άποψή µας πάρα πολλά επιχειρήµατα που µπορούν να απαντούν πειστικά- και την ίδια στιγµή να απαντήσουµε σε πολλά ζητήµατα τα οποία προκαλούν ανησυχία στην τ/κ κοινότητα».

«Αυτό που χρειαζόµαστε σήµερα είναι µια συνολική λύση»

«Αυτό που χρειαζόµαστε όλοι σήµερα είναι µια συνολική λύση του κυπριακού προβλήµατος και η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον κ. Ακιντζί αποπροσανατολίζει από αυτό τον εθνικό στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η θέση µας είναι µια και ξεκάθαρη: Η άµεση επανέναρξη και συνέχιση των συνοµιλιών από εκεί που µείναµε, στο πλαίσιο το ξεκάθαρο, της ∆∆Ο, και στις παραµέτρους του κ. Γκουτέρες, όπως κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά».

Απορρίπτουν και διατηρούν τις γνωστές τους θέσεις οι «µικροί»

Ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, κ. Ν. Παπαδόπουλος, επανέλαβε τη θέση για πρόκληση πολιτικού κόστους στην Τουρκία για να πιεστεί να αλλάξει θέσεις, διαφορετικά, όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για επανέναρξη συνοµιλιών ή αν αυτές έχουν αίσια κατάληξη αν επαναρχίσουν.

Ο πρόεδρος της Ε∆ΕΚ, κ. Μ. Σιζόπουλος, δήλωσε ότι ο ίδιος υπέδειξε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να είναι πάρα πολύ  προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήµατος και στην τακτική που θα ακολουθήσει, «γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούµε, ενδεχοµένως, στις τακτικές κινήσεις που η Άγκυρα θα επιδιώξει να ακολουθήσει για να πετύχει τους δικούς της στόχους».

Ο πρόεδρος της Συµµαχίας Πολιτών, κ. Γ. Λιλλήκας, είπε ότι «η απάντησή µας θα πρέπει να είναι µια απάντηση που θα προσανατολίζει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνοµιλιών και της άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία, για να προσέλθει στις συνοµιλίες µε συµβιβαστικό και συναινετικό πνεύµα, εγκαταλείποντας τις αναχρονιστικές της απαιτήσεις».

«Η πρόταση του Τ/κ ηγέτη είχε στόχο ν’ αποτρέψει τα µέτρα της Ευρώπης κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προσέξουµε τους χειρισµούς µας και να µην εγκλωβιστούµε στην επικοινωνιακή παγίδα της τουρκικής πλευράς», ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy