Προτεραιότητα το τερματικό υγροποίησης

ΑΚΕΛ: Επικοινωνιακό εργαλείο οι υδρογονάνθρακες για την κυβέρνηση

 

Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε την υπόθεση των υδρογονανθράκων περισσότερο ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση αντί ως εργαλείο για βελτίωση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου, προώθηση του Κυπριακού και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, τονίζει το ΑΚΕΛ και διά του Άντρου Κυπριανού καταγγέλλει πως «το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ ήταν να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στον κυπριακό λαό. Ψευδαισθήσεις ότι θα μετατραπούμε σε εναλλακτική αγορά για την Ευρώπη χωρίς όμως να γνωρίζουμε το κόστος ανάπτυξης των κοιτασμάτων μας και την τιμή πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου. Ψευδαισθήσεις ότι από μέρα σε μέρα ξεκινά ο αγωγός East-Med, εγχείρημα αντικειμενικά δύσκολο, πέραν του γεγονότος ότι οι εταιρείες είναι που θα αποφασίσουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα του ΑΚΕΛ «Ενεργειακές Πηγές και Κύπρος – Προκλήσεις και Προοπτικές», χθες, στη Λευκωσία, ο Α. Κυπριανού είπε ακόμη ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις για τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου τα οποία ανέβαζαν σε δεκάδες δισεκατομμύρια κάνοντας αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες παραδοχές. Ψευδαισθήσεις ότι θωρακίστηκε η ΑΟΖ μας και ότι δεν θα τολμούσε η Τουρκία να μας ενοχλήσει ή να κάνει δικές της γεωτρήσεις.

«Αυτή η τακτική της κυβέρνησης αντί να παράγει πολιτική να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα πρωτοσέλιδα, κόστισε στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Χάσαμε ευκαιρίες, όπως η προώθηση της κατασκευής του τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο με την ταυτόχρονη αξιοποίηση κοιτασμάτων από άλλες χώρες της περιοχής», επεσήμανε ο Ά. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας πως βλέπαμε συνεχώς πρωτοσέλιδα ότι θα πωλήσουμε κυπριακό φυσικό αέριο στο Ισραήλ, θα πωλήσουμε στην Αίγυπτο για την εσωτερική αγορά της χώρας, θα πωλήσουμε στην Ιορδανία, πρωτοσέλιδα ότι θα κατασκευαστεί τελικά τερματικό στην Κύπρο, πρωτοσέλιδα ότι πέφτουν υπογραφές και ξεκινά η κατασκευή του αγωγού East-med, και πρωτοσέλιδα ότι θα το πωλήσουμε τελικά στα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο απ΄ όπου θα έχουμε έσοδα πέραν των 9 δισεκατομμυρίων.

Θέση του ΑΚΕΛ, τόνισε, είναι ότι προτεραιότητα στους σχεδιασμούς μας πρέπει να είναι το τερματικό υγροποίησης. Αυτό σημείωνε και σχετική μελέτη του ΜΙΤ την οποία έκρυψε στα συρτάρια της η κυβέρνηση. «Η επιμονή μας για το τερματικό δεν είναι δογματική, ούτε βέβαια αυθαίρετη. Είναι αποτέλεσμα μελέτης και ανάλυσης όλων των δεδομένων. Με τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο δημιουργούμε πραγματική ανάπτυξη, αποκτούμε τη δυνατότητα πώλησης ΦΑ σε αγορές όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες και αποκτούμε εκείνες τις ποσότητες που έχει ανάγκη η Κύπρος για ηλεκτροπαραγωγή».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε τη σημασία στους σχεδιασμούς μας απαραιτήτως να λαμβάνουμε υπόψη την επιτακτική πλέον ανάγκη που υπάρχει για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο από φυσικό αέριο. «Είναι για αυτό που ενώ ως κόμμα έχουμε πολλούς προβληματισμούς και ενστάσεις για την επιλογή της κυβέρνησης για πώληση του φυσικού αερίου στα τερματικά της Shell στην Αίγυπτο, δεν θα μείνουμε στην άρνηση και την κριτική. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να μελετήσει το ενδεχόμενο μια μικρή ποσότητα από αυτό να μεταφερθεί στην Κύπρο με αγωγό για τις ανάγκες του τόπου μας σε ηλεκτροπαραγωγή. Ο παράγοντας ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση αν προταχθεί ως κίνητρο γι΄αυτήν. Τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορούν να γίνουν παράγοντας ανάπτυξης, ειρήνης και ευημερίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε ο Ά. Κυπριανού.

 

 

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.