Πρώτη σύλληψη για το διπλό φονικό

Έρευνες σε λογαριασμούς και τηλέφωνα

Άνοιξε ο κύκλος των συλλήψεων μετά από επτά μέρες ερευνών σχετικά με το διπλό φονικό του ζεύγους Χατζηγεωργίου που συγκλόνισε το παγκύπριο. Η Αστυνομία γνωστοποίησε ψες με ανάρτησή της στο Twitter ότι συνελήφθη 33χρονος για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ» για πρόσωπο γνωστό στην Αστυνομία για σειρά άλλων υποθέσεων. Η Αστυνομία αναζητά και δεύτερο πρόσωπο, γυναίκα, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Στο μεταξύ, επιπλέον ερευνητικά όπλα έχουν στη διάθεσή τους από χθες οι ανακριτές της υπόθεσης. Η διευρυμένη ομάδα των ανακριτών -αυξήθηκαν σε δεκαπέντε λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που πρέπει να τύχουν επεξεργασίας- εξασφάλισε, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Χ», τα πολυπόθητα δικαστικά διατάγματα με τα οποία είναι πλέον σε θέση να έχουν πρόσβαση σε δύο σημαντικούς τομείς. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους, αλλά και στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου. Η ανακριτική ομάδα ευελπιστεί ότι θα εντοπίσει χρήσιμες πληροφορίες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, με τα ελατήρια να παραμένουν επί του παρόντος άγνωστα. Στο μεταξύ το ανακριτικό έργο συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς καθώς από τις 65, οι καταθέσεις, έφτασαν τις 90.

Οι πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι ανακριτές είχαν θέσει ως στόχο την εξασφάλιση περί των 100 καταθέσεων από οικείους της οικογένειας και οποιονδήποτε άλλο είχε σχέση με τα θύματα της υπόθεσης. Με βάση τη μέχρι στιγμής διαδικασία λήψης καταθέσεων φαίνεται ότι αντλήθηκε ένας μεγάλος όγκος δεδομένων, την ίδια ώρα που αναμένονται οι έρευνες στα τεκμήρια που έχουν ενώπιόν τους, στα οποία δεν βρίσκεται το φονικό όπλο. Φαίνεται την ίδια ώρα ότι η ανακριτική ομάδα έχει αντλήσει σημαντικά στοιχεία από το χώρο του εγκλήματος, από τον οποίο αποχώρησε αφαιρώντας την κίτρινη κορδέλα, σημείο αναφοράς της σκηνής στην οδό Ζαλόγγου στον Στρόβολο, για μια ολόκληρη βδομάδα.

Τα κλειδιά στην οικογένεια

Η οικία του ζεύγους και τα κλειδιά της, παρεδόθη στους οικείους των θυμάτων οι οποίοι έδωσαν το πράσινο φως στον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη να πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος σε συνεργασία με τον δικηγόρο του 15χρονου γιου του ζεύγους Γιώργο Παπαϊωάννου. Σε δηλώσεις του στη «Χ» ανέφερε ότι η αυτοψία ήταν χρήσιμη προσθέτοντας ότι αναμένει από την Αστυνομία τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε μια σειρά τεκμηρίων που περισυνελέγησαν από την οικία. Επιπλέον υποστήριξη στις προσπάθειες εξιχνίασης της υπόθεσης θα προσφέρει και η έλευση στην Κύπρο εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό ο οποίος, σύμφωνα με διευκρινιστική τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος της Scotland Yard. «Όσο το δυνατό λιγότερο μιλούμε επί του διπλού φονικού τόσο το καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ερευνών. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι η καθοριστικής σημασίας κατάθεση του 15χρονου γιου του ζεύγους θα ληφθεί εφόσον οι ανακριτές θα έχουν στα χέρια τους σημαντικές πληροφορίες τόσο από τις εξετάσεις των τεκμηρίων όσο και από τα όσα τους ανέφεραν όσοι κατέθεσαν.

Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία της Αστυνομίας παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη των ερευνών. Μετά την επίσκεψη στο χώρο του διπλού φονικού από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και την εμπλοκή του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, Στέλιου Παπαθεοδώρου, υπήρξε και η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Υπαρχηγού της Δύναμης στο περιθώριο αντιτρομοκρατικής άσκησης. Σύμφωνα με τον Κύπρο Μιχαηλίδη οι ανακριτές της δύναμης έχουν απαντήσεις για όλα. Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Υπαρχηγός εξέφρασε στήριξη στους ανακριτές εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.