Προτείνουν μετέωρο βήμα στο κενό

Του Σπύρου Σωτηρίου

Θυμάστε την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για το ποιος πρωτοστάτησε στον «αγώνα» μη διάνοιξης οδοφραγμάτων και μερικής άρσης του περιορισμού διακίνησης των Κυπρίων στην πατρίδα τους… Το ΕΛΑΜ είχε κατηγορήσει μάλιστα πριν μερικές μέρες την ΕΔΕΚ για «ελαμοποίηση».

Μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα, μίλησαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων.

Ο ένας είπε μεταξύ άλλων: «Η διερεύνηση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών τόσο των προθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών όσο και ενδεχόμενης αλλαγής της διαδικασίας, μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία από αυτή που έχει ακολουθηθεί εδώ και 42 χρόνια…»

Ο άλλος δήλωσε: «Επειδή το πιο πιθανό σενάριο είναι να συναντήσουμε νέα αδιέξοδα, είναι επιβεβλημένο πλέον να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και εμείς από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση που αφορά στην επανατοποθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη σωστή του βάση…»

Μπορείτε να βρείτε τις διαφορές; Μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια δήλωση ανήκει στον Μαρίνο Σιζόπουλο και ποια στον Χρίστο Χρίστου;

Προτείνουν και οι δύο αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών και επανατοποθέτηση της συζήτησης σε άλλη βάση. Για να είμαστε όμως δίκαιοι με τον κ. Χρίστου, το ΕΛΑΜ λέει εξ αρχής ότι υποστηρίζει μια άλλη λύση.

Η ΕΔΕΚ όμως, μετά και την επίσημη τοποθέτηση για αντίθεσή της με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και την εγκατάλειψη του στόχου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δεν μας είπε ακόμα τι θέλει.

Η σύγκριση των δηλώσεων και των θέσεων ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για το Κυπριακό είναι αναπόφευκτη και μας δείχνει μια μεγάλη ταύτιση απόψεων, όσο και αν ο κ. Σιζόπουλος προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο.

Επί της ουσίας των τοποθετήσεων ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και λοιπών συνοδοιπόρων που προτείνουν αλλαγή μεθοδολογίας, πρέπει να παραδεχθούμε αφενός πως δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτά τα 44 χρόνια -και είναι διαπίστωση όλων των πολιτικών δυνάμεων- αφετέρου όμως η αλλαγή της διαδικασίας θα μας φέρει σε πολύ χειρότερη θέση. Ειδικότερα εάν μιλάμε και για αλλαγή στόχων.

Το Κυπριακό δεν συζητιέται στο κενό. Έχουμε κατοχή, εποικισμό, τετελεσμένα 44 χρόνων, τα οποία εδραιώνονται μέρα με τη μέρα. Έχουμε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, Συμφωνίες Κορυφής κ.λπ. Έχουμε την ίδια ώρα τις νέες διεθνείς πραγματικότητες που αλλάζουν συνεχώς και μεταβάλλονται -εις βάρος μας την τελευταία περίοδο.

Όλα αυτά λοιπόν καθιστούν την αλλαγή πλεύσης ένα μετέωρο βήμα στο κενό. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η ακολουθούμενη διαδικασία και ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας που κρατά το κλειδί της λύσης, αλλά σίγουρα το πισωγύρισμα από τη δική μας πλευρά θα δώσει στην Τουρκία το πάνω χέρι και την ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι διχοτομικές προτάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy