Πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, να φύγει ο Πορθητής…

213
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 8 Φεβρουαρίου 2019.

Πρόταση από το ΑΚΕΛ χθες στο Εθνικό Συµβούλιο. Οµόφωνη ανακοίνωση

Με στόχο να αφεθεί ανοικτή η ελπίδα για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό στη βάση του συµφωνηµένου πλαισίου αλλά και να ανατραπούν οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, το ΑΚΕΛ κατέθεσε χθες προτάσεις στο Εθνικό Συµβούλιο να αναλάβει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας πρωτοβουλίες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγµατεύσεων στο Κυπριακό µε την προϋπόθεση ότι θα τερµατιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. «Είµαστε έτοιµοι να συνεργαστούµε µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και τα υπόλοιπα πολιτικά κόµµατα µε την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση αυτών των στόχων», δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χωρίς να παραγνωρίζει και την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό γύρω από αυτούς τους στόχους.

Την ίδια στιγµή, πρόσθεσε, για το ΑΚΕΛ προέχει να παραµείνει ζωντανή η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό, που είναι ο πιο σηµαντικός στόχος που έχουµε καθορίσει ως Κυπριακή ∆ηµοκρατία.

Συνέχιση των συνοµιλιών στη βάση του διαπραγµατευτικού κεκτηµένου

Πιο συγκεκριµένα, ο Άντρος Κυπριανού πρότεινε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιµος για διαπραγµατεύσεις στη βάση της έκθεσης του ΓΓ τον Σεπτέµβριο του 2017. «∆ηλαδή, σε ό,τι αφορά την ουσία, µε βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί µέχρι σήµερα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρµογή της συµφωνίας». Ο Α. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη διαδικασία των δύο τραπεζιών στο ένα µε µία σύνθεση για την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού και στο άλλο, µε άλλη σύνθεση, για τις εσωτερικές πτυχές. «Και να ξεκαθαρίσουµε ότι δεν δεχόµαστε µεν χρονοδιαγράµµατα αλλά δεσµευόµαστε να καταβάλουµε κάθε προσπάθεια και αν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση µέσα στα συµφωνηµένα πλαίσια, από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουµε σε συµφωνία το συντοµότερο δυνατό». Την ίδια στιγµή, εισηγήθηκε «να επαναβεβαιώσουµε την σύγκλιση που υπάρχει για τους φυσικούς πόρους και τα έσοδα από αυτούς, κάτι που επιλύει το θέµα των υδρογονανθράκων µε την επίλυση του Κυπριακού». Κληθείς να πει εάν έχουµε αποµακρυνθεί από την σύγκλιση στο θέµα των υδρογονανθράκων, ο Α. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η Τουρκία επιχειρεί να βρει ένα άλλοθι ψεύτικο, το οποίο δεν δεχόµαστε, όπως ότι θέλει να εξυπηρετήσει τα συµφέροντα της τ/κ κοινότητας. «∆εν την ενδιαφέρουν ποσώς τα συµφέροντα των Τ/κ», σηµείωσε. Ο Α. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του ΑΚΕΛ γιατί αν τα πράγµατα στην τ/κ κοινότητα εξελιχθούν αρνητικά, τότε από τον ερχόµενο Απρίλη θα έχουµε απέναντί µας πολιτικές δυνάµεις και πολιτικούς που θα επιµένουν πλέον σε λύση δύο κρατών, όπως και η Τουρκία. Ερωτηθείς εάν οι κινήσεις της Λευκωσίας προς την ΕΕ για κυρώσεις βρίσκουν σύµφωνο το ΑΚΕΛ, ο Α. Κυπριανού απάντησε ότι «δεν αποκλείουµε τη λήψη πρωτοβουλιών για την επιβολή κυρώσεων, αλλά πρώτα ας προηγηθούν άλλα πράγµατα και αν δεν φέρουν αποτελέσµατα, τότε ναι, γιατί όχι». Με το βλέµµα στραµµένο προς τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ παρουσιάστηκε ενοχληµένος από τις προτάσεις ουσίας του ΑΚΕΛ. «∆ικαίωµα του Άντρου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ να εκφράζουν τις οποιεσδήποτε απόψεις τους. Η χώρα τελεί υπό απειλή, προέχει η ενότητα» δήλωσε. Ενοχληµένος από τις «ξεχωριστές» δηλώσεις, πέραν του οµόφωνου ανακοινωθέντος παρουσιάστηκε και ο Γ. Λιλλήκας λέγοντας ότι οι «ξεχωριστές δηλώσεις υποσκάπτουν την κοινή θέση και την προσπάθεια ενότητας σε κοινές θέσεις»! Στο ίδιο µοτίβο και ο Γ. Περδίκης παρόλο που εξέφρασε τις απόψεις του…

Νίκη Κουλέρµου

Το Εθνικό Συµβούλιο καταδικάζει οµόφωνα τις παραβιάσεις της Τουρκίας

Την οµόφωνη καταδίκη για «την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας µε τις παράνοµες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνοµες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, κράτους µέλους της ΕΕ», εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος µετά το τέλος της συνεδρίας του Σώµατος.
Ο Πρόδροµος Προδρόµου διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι το Εθνικό Συµβούλιο ζητά επιτακτικά τον άµεσο τερµατισµό όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας για να υπάρξει µείωση της έντασης και σεβασµός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπογραµµίζει τη σηµασία της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας». Το Εθνικό Συµβούλιο, πρόσθεσε, επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωσή του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού µέσα από τις διαδικασίες των Ηνωµένων Εθνών. «Οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεµποδίζουν τις προσπάθειες αυτές».
Το Ε.Σ., δήλωσε ο κ. Προδρόµου, τονίζει ότι χωρίς τον τερµατισµό των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας δεν δηµιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Επιφυλάξεις για την τελευταία παράγραφο του Ε.Σ. εξέφρασε δηµόσια ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης.