Προτροπές Γενικού Εισαγγελέα προς το Προεδρικό

52
à ¡åîéëÞ÷ ¶éóáççåìÛá÷ ºñóôá÷ ºìèòÝäè÷ íéìÀ óôèî äèíïóéïçòÀæï ôïù ºË¦¶ ×âè »éôóÝäïù Philips , ¤åùëöóÝá 13 »áòôÝïù 2015.ºË¦¶/º°Æ¹° ÌĹªÆâÃˤÃË

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την εκτελεστική εξουσία και όχι μόνο έστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η Γενική Εισαγγελία ως ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος με βάση το Σύνταγμα είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Έχει επίσης συνταγματική αρμοδιότητα για άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων.

Στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο κ. Κώστας Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι η εκτελεστική εξουσία, υπουργεία και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων και συμφωνιών χωρίς να ζητείται η συμβολή και άποψη της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό τι σημαίνει; Το ολιγότερο είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες ότι ενδεχόμενα να αφήνονται νομικά κενά και «παράθυρα» προς όφελος του ιδιώτη και αυτό όχι χωρίς ανταλλάγματα.

Τα ερωτηματικά αυξάνονται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας υποδεικνύει την ανάγκη νομοτεχνικού ελέγχου, αλλά δεν εισακούεται και μιλάμε για συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Από τη στιγμή που η Νομική Υπηρεσία είναι ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αιτιολογία γιατί δεν στέλνονται όλες οι συμβάσεις και ιδιαίτερα οι συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ για έλεγχο από την Εισαγγελία ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ευθύνες αγγίζουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίνει αυτές τις συμφωνίες. Είτε αρέσει είτε όχι, ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός από την εκτελεστική εξουσία.

Το δεύτερο σημαντικό μήνυμα του κ. Κώστα Κληρίδη είναι τα κριτήρια που θέτει για το άτομο που επιλέγεται και διορίζεται στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν πρέπει να είναι ενεργό στην πολιτική και να είχε ή να έχει οποιεσδήποτε κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις είτε με το Προεδρικό, είτε με τα γραφεία των κομμάτων.

Σε λίγους μήνες ο νυν Γενικός Εισαγγελέας αφυπηρετεί, οπότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κληθεί να επιλέξει και να διορίσει νέο Γενικό Εισαγγελέα. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι άτομο αμερόληπτο, αξιόπιστο και έντιμο. Άτομο χωρίς οποιεσδήποτε κομματικές εξαρτήσεις, όπως συμβαίνει με τον πρώην αντιπρόεδρο και βουλευτή του ΔΗΣΥ και νυν Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.