Προϋποθέσεις για ένταξή τους στο ΓεΣΥ βάζουν οι γιατροί

209
??????? ??????????? ????.??) "?? ??, ??0 ?? 2017. ? ??? ???? 6 ?, ????3 ?, ???????4.000 , ?????5 ? ? ???????????? ????h???????????????? ??????`"????? (? ???? ????????? ? ???? ?? ? ?????????. ??.?? "?? ?? ???? ??????????? ? ???????? ?? ????3 ??? ???? ?????? 45 ?, ???6 ? ?? ???? ??? ???? ?? ?? ?????9 ? ?? ??? ??? ??. (EUROKINISSI/ƒM????????)

Το ερχόμενο Σάββατο πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ

Προϋποθέσεις για ένταξή τους στο ΓεΣΥ θέτουν οι γιατροί της Λεμεσού ενόψει και της Παγκύπριας Συνέλευσης του ΠΙΣ που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τους ιδιώτες γιατρούς στη Γενική Συνέλευσή τους στις 27 Οκτωβρίου να θέτουν εκ νέου «κόκκινες γραμμές» λαμβάνοντας «ενιαία, δυναμική και δεσμευτική απόφαση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση που έστειλε ο ΠΙΣ στα μέλη του. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που επιθυμούν είναι οι όποιες αποφάσεις να έχουν μαζικότητα, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν πίεση στην επίσημη πλευρά.
Τώρα σε ό,τι αφορά τη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλείται ο Υπουργός Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των γιατρών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενώπιον των γιατρών της Λεμεσού αναλύθηκαν τα δεδομένα γύρω από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και σημειώνεται πως όσο μαζική ήταν η συμμετοχή των γιατρών «μαζική ήταν και η απογοήτευσή τους με αυτά που άκουσαν».

Στο ψήφισμα, οι γιατροί της Λεμεσού θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ και συγκεκριμένα, «τη διόρθωση του ελλιπούς προϋπολογισμού για την Υγεία στο 10% του ΑΕΠ, στο μέσο δηλαδή της ΕΕ, που εξασφαλίζει την ασφάλεια, την ποιότητα και βιωσιμότητα του ΓεΣΥ».
Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται η ανάγκη αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ωστόσο εκφράζεται η αντίθεση στη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ γίνεται λόγος για «αδυναμία αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όχι μόνο πριν την έναρξη του ΓεΣΥ αλλά και ούτε και στο εγγύς μέλλον».

«Η αναφερόμενη σταδιακή αυτονόμηση μπορεί να παραταθεί για πολλά χρόνια τα οποία δεν έχουν οριστεί και αυτό θα είναι τελείως καταστροφικό για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκτός αν ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή να δοθούν ανάλογες αποζημιώσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να μην πληγούν οικονομικά και καταρρεύσουν», προστίθεται.

Επίσης, τίθεται ως προϋπόθεση, μέσα από τη διαδικασία της αυτονόμησης, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συμφωνηθούν και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των γιατρών του δημοσίου (να συμφωνηθούν ωράρια, άδειες, ασφαλιστικές δικλείδες, απολαβές κ.α.)
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λεμεσού καλεί τους αρμοδίους του ΟΑΥ και τον Υπουργό Υγείας, «έστω και την υστάτη ν’ ακούσουν τον παλμό της ιατρικής κοινότητας και να δράσουν, ώστε να διορθωθούν αυτά που αναφέρονται στο ψήφισμα».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία ο ΠΙΣ επίσημα δεν έχει υιοθετήσει. Συγκεκριμένα, το ένα έγγραφο καλεί γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία – κλινικές να αρνηθούν μαζικά τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ εκτός και αν η επιπρόσθετη συμπληρωμή που διεκδικούν γίνει αποδεκτή. Θεωρούν μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο εκβιαστικά θα αναγκαστεί ο ΟΑΥ να διαπραγματευθεί με τους δικούς τους όρους χωρίς άλλη επιλογή. Επιθυμούν ακόμη όπως ο ΟΑΥ πληρώνει μέρος της αμοιβής των γιατρών και οι ασθενείς να συμπληρώνουν τα υπόλοιπα.