Προϋποθέσεις για να βρεθούμε σε τροχιά λύσης

Απόφαση Π.Γ. ΑΚΕΛ για «εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία» του Κυπριακού

Η απελευθέρωση και επανένωση είναι μονόδρομος για την Κύπρο και το λαό της τονίζει το ΑΚΕΛ καλώντας τους δύο ηγέτες να μείνουν αταλάντευτα προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο και στην προσπάθεια για επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών. Εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες με τον τρόπο που εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ και αν επιδειχθεί πραγματικά πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, τότε υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλυθούν τα έξι βασικά θέματα του Κυπριακού. «Ουσιαστικά, θα είμαστε σε αναπόδραστη τροχιά λύσης του Κυπριακού», σημειώνει, προειδοποιώντας εκ νέου για τους κινδύνους από μια οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ δημοσιοποίησε χθες μακροσκελή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, στην οποία αφού καταγράφει τις διαπιστώσεις του για την παρούσα «εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία» του Κυπριακού, την επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν από τη νέα αποτυχία του Κραν Μοντανά και τις παλινδρομήσεις και αντιφάσεις που επέδειξε ο ίδιος ο Πρόεδρος «ανοίγοντας ζητήματα που ήταν ήδη συμφωνημένα και χωρίς να πείθει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι ήταν πραγματικά έτοιμος για συνομιλίες που να έχουν νόημα», καταγράφει το τι δέον γενέσθαι για να φθάσουμε στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

* Όλοι θα έπρεπε να συνειδητοποιούν ότι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αναχαιτίσει τα νέα τετελεσμένα και να ανοίξει το δρόμο, εφόσον συναινέσει η Τουρκία, για μια λύση αρχών στο Κυπριακό που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο μας, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

* Η κατάληξη σε όρους αναφοράς δεν θα έπρεπε να συναντά τόσες δυσκολίες, δεδομένου ότι η Κοινή Διακήρυξη του 2014, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελούν επαρκή βάση για να προχωρήσουν τα πράγματα σε συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύγκληση άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ακολούθως, επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

* Το ζήτημα της πολιτικής ισότητας δεν θα έπρεπε να συνιστά εμπόδιο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

* Όσον αφορά στο κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το Πλαίσιο Γκουτέρες απαντά αποτελεσματικά στις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και επιλύει, ουσιαστικά, το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και ξένων επεμβάσεων.

* Η δική μας απάντηση προς τον κ. Τσαβούσογλου είναι ότι δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά λύση που δεν θα απελευθερώνει και δεν θα επανενώνει την Κύπρο. Δεν τίθεται ζήτημα συνέχισης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων. Δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά ιδέα –νέα ή παλιά– για απομάκρυνση από τη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αν η Τουρκία, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις Τσαβούσογλου, θέσει αυτές στις αξιώσεις στον ΓΓ του ΟΗΕ, τότε –σε αντίθεση με ό,τι συνέβη μετά το Κραν Μοντανά– θα βρεθεί πλέον σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενοχλημένος πάλι ο Πρόεδρος από τις διαπιστώσεις του ΑΚΕΛ

Ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος από τις αναφορές του Π.Γ. του ΑΚΕΛ στην απόφασή του σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις που επέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, αλλά και στις προειδοποιήσεις του κόμματος για τους κινδύνους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με γραπτή δήλωσή του υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι πρώτος και με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζητά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Άμεση απάντηση δόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η Τουρκία επαινείται για τη στάση της στο Κραν Μοντανά και ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί συνυπεύθυνες τις δύο πλευρές για το ναυάγιο και γι’ αυτό ζητά από τις δύο πλευρές να τον πείσουν ότι διαθέτουν την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Επιτέλους, οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι σημασία έχει να πεισθεί ο ΓΓ για τις προθέσεις αμφότερων των πλευρών. Το παιγνίδι εσωτερικών εντυπώσεων, στο οποίο επιδίδονται οι κυβερνώντες δεν έχει καμία σημασία για τον διεθνή παράγοντα», τονίζει.

Πολιτική ισότητα ή δύο κράτη

Φουάτ Οκτάι: Χωρίς πολιτική ισότητα δεν ξεκινούν διαπραγματεύσεις

Αν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα, τότε μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μιλώντας στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τον τίτλο «Ο τελευταίος λόγος». Για να υπάρξει αποτέλεσμα σε μια νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία, θα υπάρξει πρόοδος και θα αποφασιστεί σε ποια βάση θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες. Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται ως βελούδινο διαζύγιο από τον φίλο μου τον “πρωθυπουργό” Ερσίν Τατάρ». Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «τα στοιχεία πολιτικής ισότητας που θα αποτελέσουν τη βάση του νέου συνεταιρισμού είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στις αποφάσεις και τη διοίκηση, καθώς και ο όρος για τουλάχιστον μια θετική ψήφο των Τ/κ στις αποφάσεις». Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι σε σχέση με την κοινή ασφάλεια Τουρκίας και «τδβκ», κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αποτελεί κόκκινη γραμμή και η διατήρηση των συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας. «Επιπλέον δεν θα επιτρέψουμε την άρση της μονομερούς επέμβασης που υπάρχει στις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας», ανέφερε.

Ακάρ: Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως το 1974

Η Τουρκία έχει την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Θα συνεχίσουν, είπε, να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «γαλάζιας πατρίδας» με αποφασιστικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. «Δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση και αδυναμία ο σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και να εκλαμβάνεται ως απειλή η δήλωσή μας ότι “δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία τετελεσμένων, θα υπερασπιστούμε τα δίκαια και δικαιώματά μας”», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Είμαστε υπέρ μιας βιώσιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, η γαλήνη και η σταθερότητα στο νησί. Επιδεικνύουμε μια στάση αρχής στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των φυσικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974 και σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας», ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις απειλές του Τούρκου Υπουργού Άμυνας

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες απειλές του Τούρκου Υπουργού Άμυνας σε βάρος της Κύπρου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία έχει την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ». Οι απειλές βίας και πολέμου δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο και στις διεθνείς σχέσεις.

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν προστατεύονται με τη βία των όπλων, ούτε και με καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Αντίθετα, η κατοχή και ο εποικισμός της μισής Κύπρου από την Τουρκία, η βίαιη διαίρεση του νησιού και του λαού μας, πλήττουν όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κατοχυρώνονται με μια λύση αρχών στο Κυπριακό, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, που ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, διασφαλίζεται μέσα από τις σχετικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Εφόσον μάλιστα ο Τούρκος υπουργός επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας – Κύπρου, δεν είναι οι διάφορες παρερμηνείες της Τουρκίας, αλλά το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οκτάι: Τα Βαρώσια θα ανοίξουν για εγκατάσταση

Υπό το φως «ιστορικών εγγράφων» θα ανοίξει για εγκατάσταση η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι υποστηρίζοντας ότι με την καταγραφή που έγινε από το ψευδοκράτος προκύπτει ότι περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας μεταβιβάστηκαν παράνομα οι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) σε πρόσωπα. Υποστήριξε ότι στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ιστορικό και νομικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την αντίληψη πρέπει να προσεγγιστεί και το θέμα των Βαρωσίων. Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι ως αποτέλεσμα της καταγραφής που έγινε από το ψευδοκράτος με τη στήριξη και της Τουρκίας, διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους τα οικόπεδα είναι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων, κάτι που ήδη το γνώριζαν άλλωστε, όπως είπε. «Αυτά τα οικόπεδα των ευαγών ιδρυμάτων είχαν μεταβιβαστεί παράνομα περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας σε άτομα. Στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών», υποστήριξε. Ο Φουάτ Οκτάι πρόσθεσε ότι «η κλειστή πόλη των Βαρωσίων υπό το φως ιστορικών εγγράφων θα ανοίξει για χρήση διασφαλίζοντας την επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο».

Νοτίως της Καρπασίας το Γιαβούζ

Νοτίως της Καρπασίας θα είναι η νέα ρότα του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει ότι θα επιστρέψει αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του. Ανέφεραν ακόμη ότι είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι το Γιαβούζ επέστρεψε στην Τουρκία λόγω ανεπάρκειας, προσθέτοντας ότι θα γίνουν οι εργασίες συντήρησης του πλοίου, επιδιορθώσεις, θα ολοκληρωθεί ο απαραίτητος εφοδιασμός και αλλαγή του προσωπικού και θα επιστρέψει στη θάλασσα με βάση τη νέα του ρότα. Σε ερώτηση εάν το Γιαβούζ θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο, οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι «η νέα ρότα θα είναι πιο νότια από την περιοχή που είχε δραστηριοποιηθεί προηγουμένως. Η Τουρκία στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει σε εκείνη την περιοχή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γεώτρηση Karpaz-1 του Γιαβούζ στον Κόλπο της Αμμοχώστου έφτασε σε σημαντικό βάθος και έκανε αξιόλογη εργασία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy