Ψάχνουν συνωμότες για να καλύψουν τη γύμνια τους

255

Καταρρέει η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, τονίζει ο Α. Κυπριανού

Για προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης του λαού έκανε λόγο χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, σε σχέση με την απουσία πρακτικών από το Κραν Μοντανά.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την επίσκεψή του στην Πύλα μαζί με υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έδωσε περίπου την εικόνα ότι υπήρξε μια συνωμοσία από το σύνολο της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, για να εξαφανιστούν δήθεν έγγραφα τα οποία περιελάμβαναν θέσεις υποστηρικτικές προς τις θέσεις της πλευράς μας.
Το ΑΚΕΛ, είπε, είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ένα έγγραφο υπήρχε σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες, αυτό της 30ής Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Τώρα, πρόσθεσε, που καταρρέει η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, επιχειρείται να εξευρεθούν συνωμότες και συνωμοσίες για να καλύψουν τη γύμνια των επιχειρημάτων της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Έστειλε το μήνυμα πως αν πραγματικά επιθυμούμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού, πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν επανένωση της πατρίδας μας.

Επίσης, σε σχέση με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Α. Κυπριανού εξέφρασε τη «λύπη» του «για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου» και εξήγησε πως «άλλη ήταν η εικόνα που ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου και άλλη εικόνα επιχειρείται να καλλιεργηθεί και από Μέσα Μαζικής
Ενημέρωσης, αλλά κυρίως από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν σ’ αυτή τη συνεδρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι διαφορετικά λέχθηκαν τα πράγματα».

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να ενημερώνει αντικειμενικά και σωστά τον κυπριακό λαό, γιατί ενδιαφέρεται για την επανένωση της Κύπρου».

«Φυσιολογικό» κράτος επιδιώκει ο Ν. Αναστασιάδης

Τη διαβεβαίωση ότι αμετάθετος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενός κράτους το οποίο με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα δίνει ανεξαιρέτως στο σύνολο των νόμιμων πολιτών του το δικαίωμα της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του αμέσως μετά τη Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στον καθεδρικό ναό Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι υιοθετεί πλήρως και προωθεί σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματα των Μαρωνιτών, τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά τους για την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών».

«Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω ακόμη μία φορά και το οποίο διεμήνυσα και στην Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαμε, είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου από εκεί όπου τερματίστηκε το 2017», είπε.

Η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα

Τη θέση ότι από μόνη της η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα και ότι από κει και πέρα είναι θέμα διαλόγου να συμφωνηθεί από κοινού τι είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς οι δύο κοινότητες, ότι η μία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην άλλη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες το μεσημέρι, εξερχόμενος από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία και απηύθυνε χαιρετισμό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Μάρωνα.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα «Πολίτης» και για το γεγονός ότι προτάσσει την πολιτική ισότητα ως προϋπόθεση για να τεθεί και το θέμα των εγγυήσεων, και κληθείς να πει αν αυτό αποτελεί μονόδρομο για να πάμε σε συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εξαρτάται τι υπονοεί κανένας», προσθέτοντας ότι «την πολιτική ισότητα εδώ και δεκαετίες την έχουμε αναγνωρίσει».

Αλλά, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αν με την πολιτική ισότητα εννοεί τη θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου, λυπούμαι, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική ισότητα, αλλά δημιουργεί πολιτική ανισότητα».

Διότι, είπε, «θα υπαγορεύει, ή θα επιτρέπει, αν θέλετε, στη μια κοινότητα να επιβάλλεται επί της άλλης».

ΑΚΕΛ: Ούτε πολιτικό κόστος ούτε απειλές στην προσπάθεια επανένωσης

Η σημασία της Πύλας ως συμβόλου δικοινοτικής συμβίωσης

Με συγκέντρωση στην Πύλα ξεκίνησε η προεκλογική περιοδεία των υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές, επιλέγοντας την κοινότητα για τους ισχυρούς συμβολισμούς που αυτή η επιλογή δημιουργεί. Το ΑΚΕΛ στέκεται έντονα στα ισχυρά μηνύματα που στέλνει το δικοινοτικό ψηφοδέλτιό του ενόψει των κινδύνων που συσσωρεύονται με το πάγωμα των συνομιλιών.

«Το ΑΚΕΛ δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος και τις απειλές κάποιων εναντίον μας» στην προσπάθεια για επανένωση τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ενόψει και των Ευρωεκλογών πρέπει να «αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και στις δύο κοινότητες, αλλά και τις φοβίες του κόσμου» πάνω στις οποίες οι εθνικιστές χτίζουν την πολιτική τους υπόσταση.

Ακριβώς για αυτόν το λόγο ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως οι Ευρωεκλογές για την Κύπρο είναι σημαντικές όχι μόνο για την αποστολή ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, αλλά ιδιαίτερα για «το ποιες δυνάμεις θα ενισχυθούν εδώ στην Κύπρο». Έστειλε με αυτό τον τρόπο μήνυμα για τιμωρία των πολιτικών και της συμπεριφοράς της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Τη σημασία του γεγονότος πως η προεκλογική περιοδεία του ΑΚΕΛ ξεκινά από την Πύλα υπογράμμισε τόσο ο Ε/κ κοινοτάρχης Σίμος Μυτίδης όσο και ο Τ/κ Veysal Guden. Τη σημασία της επιλογής αυτής τόνισαν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές παρόντες στη συγκέντρωση, Γ. Γεωργιού, Χρ. Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Μ. Νικολάου και Ν. Συλικιώτης.

Οι υποψήφιοι στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως η Πύλα αποτελεί μια χαραμάδα στο τείχος της διχοτόμησης και πως αυτήν «οφείλουμε με τους αγώνες μας να την καταστήσουμε πόρτα και παράθυρο για τη λύση».

Δημήτρης Παλμύρης

Μας έχεις Like στο Facebook ;