Ψάχνουν τις αιτίες της ήττας στις αποτυχημένες πολιτικές τους

28

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στις λανθασμένες και αλλοπρόσαλλες πολιτικές τους αναζητά ο ΔΗΣΥ τις ευθύνες της μεγάλης εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προσπάθησε στην ψεσινή διευρυμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου να αιτιολογήσει τις απώλειες με «ωραιοποίηση» του αποτελέσματος (πρώτο κόμμα και επανεκλογή των δύο ευρωβουλευτών).

Στελέχη του ΔΗΣΥ επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για τη γραμμή που ακολουθεί στο Κυπριακό, στηρίζοντας τις παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Επιρρίπτουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος παρουσιάστηκε πλήρως ταυτισμένος με όλες τις επιλογές Ν. Αναστασιάδη σε πολιτικές και πρόσωπα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Από πλευράς του Προεδρικού επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία του ΔΗΣΥ για το ότι η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος δεν επικεντρώθηκε στη στήριξη του κυβερνητικού έργου, π.χ. δεν στήριξαν τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ.

Στελέχη του Προεδρικού, όπως και της Πινδάρου, θεωρούν λανθασμένη την επιλογή της υποψηφιότητας Έλενας Σταύρου, ενώ μουρμουρητό προκάλεσε και η επιλογή ως αριστίνδην του Λουκά Φουρλά, ο οποίος δεν συσπείρωσε τον σκληρό πυρήνα του ΔΗΣΥ. Πολλά παράπονα και για την απόδοση των υπουργών, ζητώντας από τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, διορίζοντας σε υπουργικές θέσεις πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη. Ζητούν απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας και της Υπουργού Μεταφορών, δηλαδή δύο υπουργών που θεωρούνται «αναλώσιμοι» -δεν διαθέτουν στήριξη εντός του ΔΗΣΥ.

Συζητείται και απομάκρυνση του Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΠΑ, η οποία θεωρείται συγκυβερνών κόμμα χωρίς κυβερνητικό κόστος. Η αντικατάστασή τους με καθαρόαιμους κομματικούς Συναγερμικούς σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η μονοκομματική κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Οι πολίτες, ακόμη και η βάση του ΔΗΣΥ, ζητούν αλλαγές στις πολιτικές και όχι «φρεσκαρίσματα» και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Η νυν κυβέρνηση ΔΗΣΥ απέδειξε ότι είναι ιδεολογικά αγκυλωμένη. Στηρίζει και στηρίζεται από μια πολύ μικρή μερίδα προνομιούχων της άρχουσας τάξης, η οποία εκφράζει το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο. Η αλλαγή θα έρθει μόνο με προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές για κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, για ίση κατανομή και ανακατανομή του εθνικού πλούτου.

Στις λανθασμένες και αλλοπρόσαλλες πολιτικές τους αναζητά ο ΔΗΣΥ τις ευθύνες της μεγάλης εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προσπάθησε στην ψεσινή διευρυμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου να αιτιολογήσει τις απώλειες με «ωραιοποίηση» του αποτελέσματος (πρώτο κόμμα και επανεκλογή των δύο ευρωβουλευτών).

Στελέχη του ΔΗΣΥ επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για τη γραμμή που ακολουθεί στο Κυπριακό, στηρίζοντας τις παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Επιρρίπτουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος παρουσιάστηκε πλήρως ταυτισμένος με όλες τις επιλογές Ν. Αναστασιάδη σε πολιτικές και πρόσωπα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Από πλευράς του Προεδρικού επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία του ΔΗΣΥ για το ότι η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος δεν επικεντρώθηκε στη στήριξη του κυβερνητικού έργου, π.χ. δεν στήριξαν τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ. Στελέχη του Προεδρικού, όπως και της Πινδάρου, θεωρούν λανθασμένη την επιλογή της υποψηφιότητας Έλενας Σταύρου, ενώ μουρμουρητό προκάλεσε και η επιλογή ως αριστίνδην του Λουκά Φουρλά, ο οποίος δεν συσπείρωσε τον σκληρό πυρήνα του ΔΗΣΥ. Πολλά παράπονα και για την απόδοση των υπουργών, ζητώντας από τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, διορίζοντας σε υπουργικές θέσεις πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη.

Ζητούν απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας και της Υπουργού Μεταφορών, δηλαδή δύο υπουργών που θεωρούνται «αναλώσιμοι» -δεν διαθέτουν στήριξη εντός του ΔΗΣΥ. Συζητείται και απομάκρυνση του Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΠΑ, η οποία θεωρείται συγκυβερνών κόμμα χωρίς κυβερνητικό κόστος. Η αντικατάστασή τους με καθαρόαιμους κομματικούς Συναγερμικούς σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η μονοκομματική κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Οι πολίτες, ακόμη και η βάση του ΔΗΣΥ, ζητούν αλλαγές στις πολιτικές και όχι «φρεσκαρίσματα» και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Η νυν κυβέρνηση ΔΗΣΥ απέδειξε ότι είναι ιδεολογικά αγκυλωμένη.

Στηρίζει και στηρίζεται από μια πολύ μικρή μερίδα προνομιούχων της άρχουσας τάξης, η οποία εκφράζει το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο. Η αλλαγή θα έρθει μόνο με προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές για κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, για ίση κατανομή και ανακατανομή του εθνικού πλούτου.