Ψευδαισθήσεις /προφητείαΤης
Νίκης Κουλέρμου

 

Ψευδαισθήσεις όπως η… προφητεία με το ξανθό γένος!

Με τα λόγια κτίζει ανώγια και κατώγια ο Πρόεδρος. Αφού δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε το στόχο για αποτελεσματικά μέτρα κατά της Τουρκίας μέσω της ΕΕ, ας είναι και η «γαλλική δυναμική κίνηση» για να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα! Μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση απέμεινε στην κυβέρνηση και τώρα αποδομείται κι αυτή σιγά-σιγά από τον ίδιο τον Πρόεδρο!

Την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα βέτο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για να «κερδίσει» νέες υποσχέσεις «για επιτάχυνση της διαδικασίας κυρώσεων προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον άδειαζε! Συμφωνούσε με τη διαπίστωση ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να λάβει αποτρεπτικά μέτρα κατά της Τουρκίας! Πάλι καλά που επιτέλους έκαναν και μια παραδοχή. Ότι στη φωλιά των λύκων η προσπάθεια είναι να διασφαλίσει ο καθένας το δικό του μερίδιο από το θήραμα που βρήκαν: στη Συρία, στην Κύπρο, στη Λιβύη… Και η Τουρκία είναι μέσα σ’ αυτή τη φωλιά ένας από τους λύκους. Με ισχύ που δεν διαθέτει ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα. Μοναδική τους ισχύς δεν είναι τίποτε άλλο παρά το διεθνές δίκαιο. Δόρυ και ασπίδα και της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε το ΝΑΤΟ θέλει ή μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα από τις τουρκικές προκλήσεις, ούτε οι φίλοι τους οι Χριστιανοδημοκράτες της Ευρώπης μπορούν να την καταστήσουν μέρος της προσπάθειας για λύση είτε στη Λιβύη είτε στην Κύπρο. Για τους Χριστιανοδημοκράτες φίλους του κ. Μητσοτάκη και του κ. Αναστασιάδη, για τους φίλους τους στο ΝΑΤΟ, υπερέχει ο «σύμμαχος Τουρκία» που φροντίζει να γίνεται μέρος του προβλήματος για να διεκδικεί στη συνέχεια να είναι και μέρος της λύσης… Στη Συρία, στη Λιβύη, στην Κύπρο. Γιατί συν τοις άλλοις η ΕΕ βλέπει στην Τουρκία το μεγάλο «ανάχωμα» στις μεταναστευτικές ροές που δεν θέλησαν να σταματήσουν γιατί απλά έμειναν απλός θεατής στις πολεμικές συρράξεις. Κανέναν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ο καθείς τα στενά, ιδιοτελή, εθνικά του συμφέροντα, όχι τα συμφέροντα της Ένωσης, ούτε της διεθνούς κοινότητας ή των λαών που συγκλίνουν στην ειρήνη και όχι στους πολέμους.

Λοιπόν, Πρόεδρε, μείναμε μόνοι μας. Παραδεχτείτε το κι αυτό και αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί. Το καράβι Κύπρος παρασύρεται επικίνδυνα από τη φουρτούνα των συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε πολιτικά ούτε διπλωματικά θωρακίστηκε το καράβι. Το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας δεν θα ξεκινήσει πόλεμο κατά της Τουρκίας για να την αναχαιτίσει. Θα ‘ρθει και θα φύγει για να προστατεύει τα γαλλικά συμφέροντα. Όχι τα κυπριακά.

Είναι τουλάχιστον κρίμα να δημιουργείτε ψευδαισθήσεις ότι θα μας σώσει η Γαλλία. Τα μισόλογά σας περί «πρωταγωνιστικού ρόλου της Γαλλίας για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας» σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την κάθοδο του γαλλικού αεροπλανοφόρου είναι κούφιες κορώνες που δημιουργούν νέες ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις ανάλογες της προφητείας ότι θα μας σώσει το ξανθό γένος. Λυπούμαι, κύριε Πρόεδρε.