Ψηλώσαμε τον πήχη για να περάσουμε από κάτω; Θα δούμε αύριο…

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν προβεί τον τελευταίο καιρό σε πάμπολλες δηλώσεις, εκφράζοντας πλήρη ικανοποίηση για την αλληλεγγύη που εισπράξαμε, για τη στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με τη Γαλλία και για πλήρη συντονισμό με την Ελλάδα. Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, η Κύπρος ήταν μόνη. Ακόμη και η Ελλάδα δεν στήριξε το βέτο της Κύπρου σε σχέση με τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, όπου ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις και εναντίον της Τουρκίας. H συζήτηση τόσο για τη Λευκορωσία όσο και για την Τουρκία θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Μπορέλ δηλώνει ότι άλλο είναι η Λευκορωσία και άλλο η Τουρκία. Είναι γεγονός ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία εμπεριέχουν κυρίως πολιτικο-ιδεολογικούς λόγους. Θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στον Πρόεδρο Λουκασένκο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση. Εάν δεν υπήρχαν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, η Ε.Ε. θα έπρεπε να επιβάλει εδώ και πολύ καιρό κυρώσεις στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Δεν το έπραξε, ούτε και τώρα θα το πράξει έστω και αν η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναμένεται αύριο να ξεκαθαρίσει η τελική στάση της Λευκωσίας, κατά πόσο θα επιμείνει σε βέτο και σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ή κατά πόσο τελικά ψήλωσε τόσο πολύ τον πήχη για να περάσει από κάτω ο Αναστασιάδης.

Η Τουρκία θα παραμείνει ατιμώρητη και θα συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες σε βάρος της Κύπρου. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να δούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να κάθονται σε διάλογο με ανοιχτή ατζέντα… Σημειώνουμε στο μεταξύ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλούσαν για συγχρονισμό Αθήνας και Λευκωσίας και κοινές δράσεις…

Οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται –θα αναμένουμε και αύριο να δούμε τι θα γίνει– στέλνουν για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να βαδίσει το δικό της δρόμο που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η οποία θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων και στην ειρήνη στην περιοχή.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News