“Χαλασμένα” αντανακλαστικά

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν δύο ειδήσεις στην επικαιρότητα, η μία προκάλεσε σάλο και συνεχίζει να απασχολεί, η άλλη απασχόλησε μία, το πολύ δύο μέρες, με τις αντιδράσεις να είναι πολύ πιο ήπιες.

Η πρώτη είδηση λέει πως ένας καλλιτέχνης, ζωγράφος συγκεκριμένα, που είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικός δημιούργησε πίνακες οι οποίοι απεικονίζουν τον Χριστό, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο, τον Γρίβα κάπως διαφορετικά, κάπως “αιρετικά”.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με ειδικό αστυφύλακα που καταδικάστηκε αρχές του έτους για σοβαρή υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, αποφυλακίστηκε πρόσφατα και επέστρεψε στο Σώμα.

Την πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να μην την έχετε υπόψη σας, αλλά για τη δεύτερη έχω τις αμφιβολίες μου. Στην περίπτωση του καθηγητή-ζωγράφου λοιπόν, πολίτες άσχετοι (κυρίως) με το αντικείμενο σπεύδουν με αναρτήσεις και σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να ζητήσουν την άμεση παύση του εκπαιδευτικού. Οργισμένοι τον έστησαν στον τοίχο και ζητούν “την κεφαλή του επί πίνακι”. Όλα αυτά 2020 χρόνια μετά Χριστό και 250 περίπου χρόνια από την εμφάνιση του Διαφωτισμού. Μετά την “πίεση” του κόσμου, το Υπουργείο Παιδείας διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του, ενώ όπως μαθαίνω διερευνώνται και ποινικά(!) αδικήματα. Δεν θα επεκταθώ στο γιατί θεωρώ παράλογο και εξωφρενικό το γεγονός και μόνο ότι γίνεται έρευνα σε βάρος ατόμου για πίνακες ζωγραφικής. Αξιοσημείωτο είναι πως σε αυτή την περίπτωση ένιωσαν την ανάγκη να εκδώσουν ανακοινώσεις για να κατακρίνουν τον καθηγητή διάφορα οργανωμένα σύνολα, σύνδεσμοι, πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και επίσημοι θεσμοί του κράτους.

Για την άλλη περίπτωση, με τον αστυνομικό που παρά την καταδίκη για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα, επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του, μούγγα. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το μόνο που είδαμε σχετικά με το θέμα ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας στα Μέσα ότι “εναντίον του συγκεκριμένου μέλους εκκρεμεί δικαστική διαδικασία ενώπιον τριμελούς πειθαρχικής επιτροπής”, ενώ βάσει γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας “οποιαδήποτε απόφαση για να τεθεί σε διαθεσιμότητα το συγκεκριμένο μέλος, δεν θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη”. Κανένας θεσμός του κράτους δεν είδε κάποιο “λάθος” στην πιο πάνω περίπτωση για να νιώσει την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση. Ούτε όμως η λεγόμενη “κοινή γνώμη” έδωσε ιδιαίτερες διαστάσεις στο ζήτημα.

Τα δύο πιο πάνω περιστατικά αποδεικνύουν ότι η κοινωνία μας νοσεί. Τα αντανακλαστικά της είναι “χαλασμένα” και “προβληματικά”. Θεωρείται “φυσιολογικό” ένας καταδικασμένος τύπος που αποπλανούσε ανήλικες μέσω διαδικτύου να συνεχίζει να υπηρετεί στην Αστυνομία, αλλά ενοχλεί ένας εκπαιδευτικός που δημιουργεί έργα τέχνης με πολιτικό περιεχόμενο, έχει τις δικές του απόψεις, είναι ειλικρινής, καθώς σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησε να τις κρύψει, αλλά κυρίως κανένας δεν παραπονέθηκε ότι προσπάθησε να τις επιβάλει στους μαθητές.

Επίσης, το γεγονός ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν αμφιβολίες και φόβοι για τα αποτελέσματα των δύο πιο πάνω πειθαρχικών ερευνών αποτυπώνει τις παθογένειες τής κατά τα άλλα ευρωπαϊκής Δημοκρατίας μας και του υποτιθέμενου κοσμικού μας κράτους.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News