Ρατσιστικά επεισόδια στο χώρο του αθλητισμού

198

Υπόθεση δημόσιας εξύβρισης του Μαγιούμπα διερευνά η Αστυνομία

Σκηνές ντροπής που δεν τιμούν την κυπρια- κή κοινωνία εκτυλίχθηκαν σε σαββατιάτικο αγώ να του πρωταθλήματος ΣΤΟΚ. Συγκεκριμένα, στον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ Κοράκου ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου ποδοσφαιριστής της ομάδας των φιλοξενουμένων, ο Κρις Μαγιούμπα, δέχτηκε ρατσιστική επίθεση λόγω του χρώματός του από ποδοσφαιριστή της γηπεδούχου ομάδας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον αποκάλεσε «σκλάβο».

Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής έχει υποβάλει καταγγελία στην Αστυνομία για ρατσιστική επίθεση εναντίον του. Σημειώνεται ότι ο αγώνας διακόπηκε από τον διαιτητή της αναμέτρησης εις βάρος της ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, διότι οι συμπαίκτες του θύματος προχώρησαν σε ολιγόλεπτη αποχώρηση από το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ρατσιστικό περιστατικό, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού. «Έχουν ληφθεί καταθέσεις και μάλλον δεν επι- βεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του ποδοσφαιριστή. Φαίνεται να προκύπτει, όμως, δημόσια εξύβριση εναντίον του», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο ΠΑΣΠ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως πα- ρακολουθεί το περιστατικό και απαιτεί την πλήρη διερεύνησή του, τόσο από την Αστυνομία όσο και από την ΚΟΠ. Αναφορικά με τα γεγονότα κάτω από τα οποία σημειώθηκε η ρατσιστική επίθεση, ο Σύνδεσμος των Ποδοσφαιριστών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα ο θύτης αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, αλλά, για λόγους που διερευνώνται από τον ΠΑΣΠ, «ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα εξ υπαιτιότητας της ομάδας του ποδοσφαιριστή  δέκτη της άνανδρης και ανείπωτης επίθεσης, γιατί οι συμπαίκτες του αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο για λίγα λεπτά για να τον καθησυχάσουν και να τον παρηγορήσουν».

«Είδα τον μικρό στα κλάματα, εμείς στεκόμα- στε σαν ομάδα ενάντια στο ρατσισμό. Στα αγγλικά του είπε slave», δήλωσε ο προπονητής της ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, Περικλής Μουστάκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σπορτ FM».

«Είναι άσχημο να βλέπεις έναν παίκτη που παλεύει σε κάθε προπόνηση και έχει έρθει στο νησί από την Αγγλία να κλαίει για όλο αυτό. Ο παίκτης βρίσκεται στην ομάδα εδώ και 5-6 βδομάδες, είναι στο νησί μας χωρίς την οικογένειά του και προσπαθεί για το καλύτερο όσον αφορά την καριέρα του», πρόσθεσε ο κ. Μουστάκας.

Δεν μέτρησε το οικονομικό αλλά το… φύλο

Παράλληλα, ένα άλλο ρατσιστικό επεισόδιο, με μανδύα σεξισμού, είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο. Η σχολική ομάδα κορασίδων πετοσφαίρισης του Λυκείου Πέτρου και Παύλου Λεμεσού σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει διάκριση εις βάρος της.

Οι μαθήτριες ισχυρίζονται ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη μη μετάβασή τους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, ενώ η αντίστοιχη ομάδα των αγοριών έχει εγκριθεί να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα. «Ενώ αρχικά το Υπουργείο είχε πει ότι λόγω κόστους δεν θα έστελνε κάποια ομάδα, έχει τώρα αποφασίσει να στείλει μόνο τα αγόρια.

Όπως θα νιώσετε ακούγοντάς το εσείς, έτσι κι εμείς. Μήπως νιώ- σατε κι εσείς ότι πάλι γίνεται μια διάκριση μεταξύ φύλων;» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση. Τοποθετούμενη για το συγκεκριμένο συμβάν, μέσω ανακοίνωσής της, η ΠΣΕΜ κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

«Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει με απαράδεκτες πρακτικές. Πρώτα συγκαλύπτει ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές διευθυντών και τώρα δεν θα στείλει την ομάδα κοριτσιών του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, θεωρώντας ουσιαστικά ότι η ομάδα αγοριών είναι “καλύτερη” και έχει περισσότερες πιθανότητες “επιτυχίας”», τονίζει η ΠΣΕΜ.

«Αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ότι οι δι- ακηρύξεις τους έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις τους; Πού είναι η περιβόητη “ανάπτυξη” όταν δεν μπορούν να στείλουν δύο διακεκριμένες σχολικές ομάδες σε παγκόσμιο τουρνουά; Πού πήγαν οι “ίσες ευκαιρίες” και η ισοτιμία που διακηρύσσει συνεχώς το Υπουργείο;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι αποφά- σεις για το εύρος της συμμετοχής για τις διεθνείς διοργανώσεις λαμβάνονται με αντικειμενικά κριτήρια, κατόπιν διαβουλεύσεων με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως είναι οι ομοσπονδίες των αθλημάτων.

Όσον αφορά ειδικά τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στη Βραζιλία, αυτή βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης, γίνονται σχετικές διαβουλεύσεις και δεν έχουν ακόμα ληφθεί κάποιες αποφάσεις, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Κωστής Πιτσιλλούδης