Ρεζίλι! Στείλαμε ναρκωτικά σε άλλη χώρα!

Ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομίας και διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα

«Ρεζίλι» διεθνώς έγινε η Αστυνομία κατά τη διεξαγωγή άσκησης εντοπισμού ναρκωτικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το αστυνομικό τμήμα εξειδικευμένων σκύλων για ναρκωτικά, αφού τοποθέτησαν ναρκωτικά σε ταξιδιωτικές αποσκευές με σκοπό να εντοπιστούν από σκύλους, αλλά τελικά τα ναρκωτικά όχι μόνο δεν εντοπίστηκαν, αλλά «κατά λάθος φορτώθηκαν» στο αεροπλάνο και εξήχθησαν μαζί με τις αποσκευές στη Ρωσία. Με ορατό τον κίνδυνο να εντοπιστούν τα ναρκωτικά και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι ότι εξάγουμε επίσημα ναρκωτικά σε άλλες χώρες, μόλις ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομίας, ειδοποιήθηκαν αρμοδίως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Δόθηκαν οδηγίες και υπήρξε επίσημη ενημέρωση τόσο της αεροπορικής εταιρείας, με την οποία τα ναρκωτικά «ταξίδευσαν κατά λάθος…», όσο και των αρχών ασφαλείας της χώρας στην οποία προσγειώθηκε το αεροπλάνο.

Το σοβαρό αυτό συμβάν μάς άφησε εκτεθειμένους στα «μάτια» τόσο της ξένης αεροπορικής εταιρείας, όσο και των εθνικών αρχών ασφαλείας της χώρας, η οποία υποδέχθηκε τα ναρκωτικά!

Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρχικά υπήρξαν προσπάθειες και παρεμβάσεις για να μη δοθεί δημοσιότητα και να υπάρξει πλήρης συσκότιση ώστε η υπόθεση να πέσει στα μαλακά, εντούτοις μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα για εντοπισμό ενδεχομένως πειθαρχικών αδικημάτων.

Η αποκάλυψη της «Χαραυγής» ότι χάθηκαν «ελεγχόμενες» ποσότητες ναρκωτικών κατά τη διάρκεια άσκησης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, επιβεβαιώθηκε χθες επίσημα από την ίδια την Αστυνομία.

Ενημερώθηκαν οι αρχές ασφαλείας της ξένης χώρας και εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οποία επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα, είναι αποκαλυπτική και σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στις 6 Αυγούστου, στις 9 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας εκπαίδευση του Κλάδου Σκύλων για θέματα ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε μικρή ποσότητα ναρκωτικών σε τρόλεϊ αποσκευών, μεταξύ δύο αποσκευών, και ως εκ λάθους, μεταφέρθηκε σε αεροσκάφος που αναχώρησε για το εξωτερικό.

Αμέσως μετά -όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία- έγιναν όλες οι ενέργειες και ενημερώθηκε σχετικά η επηρεαζόμενη Αεροπορική Εταιρεία, καθώς επίσης και οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα προσγειωνόταν το αεροσκάφος.
Την ίδια μέρα, 6 Αυγούστου 2015, στις 5 μ.μ., ενημερώθηκε η Αστυνομία από τις Αρχές Ασφαλείας της χώρας όπου αφίχθηκε το αεροσκάφος, μέσω της Αεροπορικής Εταιρείας, ότι εντοπίστηκε η ποσότητα των ναρκωτικών».

Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως η ηγεσία της Αστυνομίας και δόθηκαν οδηγίες για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας για την πιθανότητα διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων.
Η Αστυνομία διευκρινίζει επίσης ότι η σύγχυση αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό και διαψεύδει ότι δεν έχουν εντοπιστεί όλες οι ποσότητες των ναρκωτικών και ότι ενδεχομένως να πέρασαν μέσω αποσκευών και εκτός του αεροδρομίου της Κύπρου, στην κυπριακή αγορά.

Στο μεταξύ, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, παρά την προσπάθεια κάποιων υπευθύνων της άσκησης να παραμείνει η υπόθεση στα «μουλωχτά», εντούτοις προς τιμήν της η ηγεσία του Σώματος θεώρησε το περιστατικό αρκετά σοβαρό και από την πρώτη στιγμή έδωσε οδηγίες για πειθαρχική διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών, εκεί και όπου υπάρχουν.
Νεόφυτος Νεοφύτου

Εγινε άσκηση εντοπισμού ναρκωτικών χωρίς να ενημερωθεί το καθ’ ύλην αρμόδιο αστυνομικό κλιμάκιο!

Για το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλούνται και άλλες πολύ σοβαρές προεκτάσεις και εύλογα ερωτηματικά, αφού στην άσκηση δεν είχε καμία ανάμειξη η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, η οποία διαθέτει και εξειδικευμένο κλιμάκιο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την πρακτική, η ΥΚΑΝ παραχωρεί ελεγχόμενες ποσότητες ναρκωτικών σε άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες της Αστυνομίας με σκοπό τη διεξαγωγή ασκήσεων και για σκοπούς εκπαίδευσης.

Από τη στιγμή, όμως, που η άσκηση για εντοπισμό ναρκωτικών από σκύλους έγινε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου εδρεύει κλιμάκιο της ΥΚΑΝ, θα έπρεπε λογικά να είχε ενημερωθεί, με σκοπό να υπάρξει καλύτερη διοργάνωση της άσκησης, αλλά να λάβουν μέρος και τα μέλη της ΥΚΑΝ.

Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά από το γεγονός ότι το αστυνομικό τμήμα με τους εξειδικευμένους σκύλους για εντοπισμό ναρκωτικών προχώρησε στη διεξαγωγή άσκησης χωρίς να ενημερώσει την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και καταπολέμηση των ναρκωτικών. Δεν ενημερώθηκε η ΥΚΑΝ, η οποία μάλιστα διαθέτει κλιμάκιο στο αεροδρόμιο και έχει εξειδικευμένο ρόλο να διαδραματίσει. Εγείρονται πάντως σοβαρά θέματα συντονισμού και καλής προετοιμασίας για διεξαγωγή της όλης άσκησης, καθώς και άλλα σοβαρά ερωτήματα, τα οποία αναμένονται να απαντηθούν μέσω της πειθαρχικής έρευνας που διέταξε η ηγεσία της Αστυνομίας.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.

 

 


 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News