Ροκανίζουν το χρόνο αμετακίνητοι οι γιατροί

160

Θέλει νομοθετικές ρυθμίσεις ο ΠΙΣ για να συναινέσει στο ΓεΣΥ

Την απόφαση όπως παραμείνουν στις αρχικές τους θέσεις σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ επαναβεβαίωσαν μετά από μια πολύωρη συνεδρία προχθές το βράδυ οι ιδιώτες γιατροί.
Παράλληλα, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ προσπάθησαν να διατηρήσουν την εικόνα της ομοφωνίας μεταξύ της ηγεσίας, κάτι ωστόσο που δεν ισχύει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα ήταν έντονο και υπήρξαν αντίθετες φωνές, έστω και αν στο τέλος επικράτησε η κυρίαρχη άποψη της γνωστής μερίδας της ηγεσίας των γιατρών.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, έθεσε την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Συλλόγου, χωρίς όμως αυτή να γίνει αποδεκτή. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες και την παραίτηση από την ηγεσία του ΠΙΣ του παιδιάτρου Άλκη Παπαδούρη κατά τη συνεδρία, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) του ΠΙΣ εκφράζει τη διαφωνία του στο σύνολο του περιεχομένου της επιστολής παραίτησης, ενώ έκανε την παραίτηση αποδεκτή. Παράλληλα, το ΣΙΣ επιφυλάσσεται για όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να τοποθετηθεί σε σχέση με την απόφαση του ΠΙΣ, ο Δρ Παπαδούρης αρκέστηκε να σημειώσει ότι δεν έλαβε καμία επίσημη ενημέρωση, συνεπώς δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως ο Δρ Παπαδούρης θα καλεστεί να αναφέρει εάν «έχει στοιχεία με βάση τα οποία μπορούμε να τεκμηριώσουμε και τότε να προχωρήσουμε παρακάτω. Θα έρθει ο άνθρωπος να μας δώσει στοιχεία κι αν τεκμηριωθεί η υπόθεση θα προχωρήσουμε, αν δεν τεκμηριωθεί θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στη στάση του ΠΙΣ σε σχέση με το ΓεΣΥ, οι γιατροί αναφέρουν πως το ΓεΣΥ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν προκύψουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρει: «Στις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του ΠΙΣ και των Επιστημονικών Εταιρειών υπήρξε κάθε καλή πρόθεση για ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων για εξεύρεση ουσιαστικών συγκλίσεων. Αντ’ αυτού, διαφάνηκε η απροθυμία των αρμόδιων φορέων να μετακινηθούν από τις προβληματικές πτυχές του υφιστάμενου σχεδιασμού καθώς και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ, η οποία και αναβλήθηκε, σχετικά με το περιεχόμενο τις παρατηρήσεις που υπέβαλε ο Σύλλογος για τους Κανονισμούς που αφορούν στους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, ο Δρ Οικονόμου ανέφερε ότι αυτή θα προγραμματιστεί εντός των ημερών. «Σαφώς και θα βρεθούμε, δεν είμαστε αντίπαλοι, εχθροί, με όλες τις διαφωνίες μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε και θα ανταποκριθούμε και θα συζητήσουμε και θα προβάλουμε τις θέσεις μας. Πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί εντός των ημερών θα αρχίσουμε να εισπράττουμε από τον κόσμο στον οποίον δεν έχουμε εξηγήσει τι είναι το ΓεΣΥ και τι δικαιούνται και νομίζει ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα είναι όλα μέλι-γάλα. Έτσι εντύπωση δόθηκε στον κόσμο και οι αρμόδιοι θα πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο τι θα προσφέρει το ΓεΣΥ», κατέληξε.

Διορίστηκε Επίτροπος Εποπτείας

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του δρος Χριστόδουλου Καϊσή ως Επιτρόπου Εποπτείας για το ΓεΣΥ, για να εξετάζει και να αξιολογεί τα τυχόν παράπονα ή καταγγελίες που υποβάλλονται από οποιοδήποτε πρόσωπο, αφού με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η πρέπουσα αντιμετώπιση του προβλήματος, με ημερομηνία έναρξης διορισμού την 1η Μαρτίου 2019.
Επίσης, ο Επίτροπος εξετάζει αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος.

Ελένη Κωνσταντίνου

Συνέχεια στη συζήτηση για τους Κανονισμούς

Στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση που αφορά στους Κανονισμούς για προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς.
Παρά τη διαφωνία του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ, η ομάδα που έχει οριστεί για συζητήσεις στη Βουλή θα παραστεί στη συνεδρία.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς γιατρούς, οι Κανονισμοί στοχεύουν στο να καθορίσουν τις ειδικότητες ή ειδικότητες και εξειδικεύσεις ιατρών με τις οποίες ο ΟΑΥ θα συμβάλλεται για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας από ειδικό ιατρό, εξαιρουμένης της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, την αμοιβή των ειδικών γιατρών, τις ελάχιστες απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, τη διαδικασία εγγραφής των ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, τη σύναψη σύμβασης με τον ΟΑΥ, καθώς και την τήρηση αρχείου από τον ειδικό γιατρό.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι Κανονισμοί που αφορούν στους προσωπικούς γιατρούς.

Να σημειώσουμε ότι και για τις δυο περιπτώσεις έχουν ανοίξει οι εγγραφές για δήλωση ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού γιατρών, αφού μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 250 γιατροί. Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει σε ό,τι αφορά τους παιδίατρους, όπου ο αριθμός εκτιμάται ότι είναι μειωμένος και θα πρέπει να αυξηθεί για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες.

«Το κατεστημένο θέλει να μπλοκάρει το ΓεΣΥ»

Για ακόμη μια φορά τα λέει προς κάθε «ενδιαφερόμενο» ο πρώην Υπουργός Υγείας

Επανήλθε χθες ο πρώην Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε σχέση με την πορεία του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, με μια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter στέλλει και πάλι τα δικά του μηνύματα σκιαγραφώντας την κατάσταση έτσι όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα, ακόμα και όταν ήταν Υπουργός.
Χωρίς περιστροφές μίλησε ακόμη μια φορά για κατεστημένο που παλεύει να μπλοκάρει το ΓεΣΥ.

«Με νύχια και με δόντια πέφτει σύσσωμο το κατεστημένο να μπλοκάρει το #ΓεΣΥ σε μία τελευταία πράξη. Τώρα που κατάλαβαν πως ο κόσμος τούς πήρε μυρωδιά, άλλαξαν το αφήγημα και μιλούν “για μικρή αναβολή”. Το είχα πει και παλιά: Στο ΓεΣΥ θα μετρηθούμε ΟΛΟΙ: Πολιτικοί και Λαός», έγραψε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου χθες με ανακοίνωσή της η Europa Donna Κύπρου δηλώνει εκ νέου την ισχυρή δέσμευση και υποστήριξή της προς το ΓεΣΥ και καλεί όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς όπως επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας αλλά και υπευθυνότητας.

Η Europa Donna Κύπρου καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν το μέγεθος του εγχειρήματος, αλλά και το γεγονός ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας αποτελεί μέχρι στιγμής την πιο σημαντική μεταρρύθμιση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Κύπρο.

«Το δικαίωμα όλων των ασθενών να έχουν ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες είναι θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο», τονίζει.
Τέλος, αναφέρει ότι σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), καθώς και με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ευρύτερα, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Κανονικά θα γίνεται η καταβολή εισφορών για το ΓεΣΥ

Θα συλλέγονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Φορολογίας

Χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα θα γίνεται η καταβολή εισφορών για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) από την 1η Μαρτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμάς Αντωνίου, εξηγώντας ότι τις εισφορές θα συλλέγουν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Φορολογίας.

Ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, σημείωσε, προκύπτει υποχρέωση για καταβολή εισφορών από την 1η Μαρτίου 2019 σύμφωνα με τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο.
«Η συλλογή των εισφορών θα γίνεται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το Τμήμα Φορολογίας. Δεν μας υποδείχθηκε από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το Τμήμα Φορολογίας ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα», διευκρίνισε ο κ. Αντωνίου.

Σε σχέση με τη συνάντηση του ΟΑΥ που αναβλήθηκε, αλλά αναμένεται ότι θα γίνει σύντομα εντός των ημερών, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές για οποιονδήποτε επιθυμεί να συζητήσουμε, πόσω μάλλον για τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, με τον οποίον κάναμε τις διαβουλεύσεις, τους δώσαμε τις θέσεις μας και λάβαμε τις δικές τους».

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο ΠΙΣ διατηρεί τις θέσεις του ως είχε, είπε πως «το είχαμε κάνει ξεκάθαρο στον ΠΙΣ από την αρχή ότι εμείς διαβουλευόμαστε στα πλαίσια του νόμου και της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το πλαίσιο. Στο βαθμό που οι θέσεις τους είναι σε αυτό το πλαίσιο, εμείς τις συζητούμε», πρόσθεσε.