Σε «χρόνο κατάλληλο» και αν… η πενταμερής

Secretary-General António Guterres (centre) meets with Greek Cypriot leader, Mr. Nicos Anastasiades (left) and Turkish Cypriot leader, Mr. Mustafa Akıncı (right) for an informal dinner in Berlin, Germany.

Επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο ηγετών να φθάσουν σε όρους αναφοράς

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε έναν προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση. Ενόψει αυτών των συζητήσεων», είπε, «συμφώνησα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο έναρξης συναίνεσης για διαπραγματεύσεις με σταδιακή, ουσιαστική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όσο το δυνατόν συντομότερα. Από αυτή την άποψη, δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση των πέντε και πλέον μελών του ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο. Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική».

Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ψεσινής δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών ψες στις 21.41 τοπική ώρα με την ολοκλήρωση του δείπνου που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες –τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Το πρώτο σημαντικό είναι η κοινή δέσμευση των δύο ηγετών στα τρία στοιχεία που αναμενόταν να είναι οι όροι αναφοράς. Ενόψει τούτου ο κ. Γκουτέρες αναλαμβάνει τη δέσμευση πρώτον για να επιτύχει τους όρους αναφοράς και να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων το συντομότερο. Παράλληλα και μαζί με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις ο κ. Γκουτέρες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα σύγκλησης πενταμερούς + 1, άτυπης συνάντησης σε χρόνο που τοποθετείται μάλλον μετά τις εκλογικές διαδικασίες. Το ότι αναγνωρίζεται από τους δύο ηγέτες ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια πρέπει να είναι διαφορετική είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο στην ανακοίνωση αφού αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ και στην τελευταία του έκθεση προς το Σ. Ασφαλείας. Σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης είναι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης και των δύο ηγετών στη συνολική διευθέτηση βασισμένη στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η αναφορά σε συνέχιση της προσπάθειας για επίτευξη της συμφωνίας στους όρους αναφοράς προδιαγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Σ΄αυτό το πλαίσιο η Λευκωσία δεν βλέπει την προοπτική συνέχισης της αποστολής της κας Λουτ.

Επίσης φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή των προσπαθειών λόγω και των εκλογών που θα ακολουθήσουν στα κατεχόμενα και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η Μ. Βρετανία. Δεν αποκλείεται ωστόσο από καιρού εις καιρόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να βολιδοσκοπεί τους εμπλεκόμενους για την προοπτική σύγκλησης της πενταμερούς για να συμφωνηθούν εκεί οι όροι αναφοράς.

Βερολίνο – Αποστολή Νίκη Κουλέρμου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.