Σε δημόσια θέα ήταν όσα «υπέκλεψε» η Τουρκία

Να τα βρουν Αναστασιάδης - Χριστοδουλίδης για τη «θωρακισμένη» ΑΟΖΤουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 τα αρμόδια τμήματα αναρτούσαν στις ιστοσελίδες τους τις μελέτες που διενεργούσαν οι εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων αλλά η κυβέρνηση ανακάλυψε χθες πως έχει «με κάποιο τρόπο» υποκλέψει η Τουρκία πληροφορίες για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Τις δηλώσεις περί απόκτησης πληροφόρησης από την Τουρκία των μελετών που αφορούν το τεμάχιο 8, έκανε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, από το Ισραήλ όπου βρίσκεται. «Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρείες», είπε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία αναρτούσε αυτές τις μελέτες στο διαδίκτυο μέχρι και το τέλος του 2017. Επομένως, για παράδειγμα, η μελέτη της ΕΝΙ για το στόχο «Ερατοσθένης Νότιος» του τεμαχίου 8 ήταν αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος. Την πρακτική αυτή επιβεβαίωσε το Τμήμα, το οποίο ωστόσο δήλωσε πως από τις αρχές του 2018 όλα γίνονται άκρως εχέμυθα.

Να τα βρουν Χριστοδουλίδης – Αναστασιάδης

Την ίδια ώρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στο άδειασμα του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση ποιος έχει δίκαιο, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ: «Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποια μέτρα θα εφαρμόσει η ΕΕ ενάντια στην Τουρκία ή ο κ. Χριστοδουλίδης που λέει ότι πείσαμε και θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα ενάντια στην Τουρκία;» Πρόσθεσε πως οι δύο τους θα πρέπει να συνεννοηθούν. «Αν έχει με κάποιον πρόβλημα ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να έχει με τον κ. Αναστασιάδη που τον διαψεύδει σε αυτά που προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες ημέρες» τόνισε.

Ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι η κριτική τους προς τον Υπουργό στρέφεται στο ότι η επανάληψη της θέσης πως έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα σύνθημα, το οποίο στην πράξη δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, κάτι που βλέπουμε καθημερινά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται από αυτή τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ τόνισε την ανησυχία του Κόμματος για τις κινήσεις της Τουρκίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Επέμεινε πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι συντήρησής της. «Όταν και εφόσον θα καταλαγιάσουν τα πράγματα έχει τεράστια σημασία να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να επιχειρήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δίχως υποχωρήσεις και δίχως την αποδοχή προτάσεων, αποφάσεων οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας και μετά τη λύση του Κυπριακού» είπε. Σχολιάζοντας την ενόχληση του ΥΠΕΞ από την κριτική του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ τόνισε «από τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική θα ακούει και διαφορετικές απόψεις, θα ακούει και κριτικές σκέψεις».

Είμαστε θωρακισμένοι

Ο Α. Κυπριανού αναφερόταν σε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη, στην πρωινή εκπομπή του Alpha, που έκανε λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια» εναντίον του, από το ΑΚΕΛ. Ωστόσο επέμεινε στη θέση του πως οι τριμερείς έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς αυτές η Τουρκία θα αμφισβητούσε όλες τις θαλάσσιες ζώνες.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.