Σε κοινοπραξία της Kapnos με μαλτέζικη εταιρεία οι δημόσιες μεταφορέςΚατακυρώθηκαν οι συμβάσεις για τα λεωφορεία για τις τρεις επαρχίες

Στην κοινοπραξία MLKP Malta Lines and Kapnos Airport Shuttle Ltd κατακυρώθηκε η νέα σύμβαση των δημόσιων μεταφορών για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Παράλληλα εκκρεμούν οι συμβάσεις για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων να αποτείνεται στον Γενικό Εισαγγελέα για νομική συμβουλή για το πώς θα προχωρήσει. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εταιρείες που δεν κέρδισαν την προσφορά αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και προβλήματα πληρωμών, αφού διατηρούν συμβατικές υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε χθες επίσημα την κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στην παροχή υπηρεσιών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών με λεωφορεία για την περίοδο 2020 – 2030. Η σύμβαση παραχώρησης για παροχή υπηρεσιών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου και η σύμβαση παραχώρησης για παροχή υπηρεσιών Υπεραστικών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, κατακυρώνονται στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines and Kapnos Airport Shuttle Ltd), η οποία υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, στη βάση της βέλτιστης σχέσης, τιμής – ποιότητας.

Για τις συμβάσεις παραχώρησης που καλύπτουν τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δεν έγινε κατακύρωση προσφορών για λόγους που αφορούν σε μη εγκυρότητα των προσφορών ή υπέρβαση του αριθμού των συμβάσεων, που μια εταιρεία δύναται να αναλάβει, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος των εν λόγω συμβάσεων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα λάβει αποφάσεις εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η αρμόδια Υπουργός Βασιλική Αναστασιάδου δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες και νόμιμες διαδικασίες των προσφορών με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη σύμβαση των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν κατόπιν νομικής συμβουλής από τον νομικό σύμβουλο του κράτους που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Η κα Αναστασιάδου σημείωσε ταυτόχρονα ότι με τους υφιστάμενους ανάδοχους υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και εκφράζει την ελπίδα ότι σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα, το υπουργείο είναι έτοιμο να τα αντιμετωπίσει.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ Άθως Ελευθερίου κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τα νέα δεδομένα, ανέφερε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στα θέματα των συμβάσεων και των προσφορών επισημαίνοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει τις συντεχνίες είναι να υπάρξει συνεργασία, είτε με τις υφιστάμενες, είτε με τις νέες εταιρείες. Ανέφερε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην επηρεαστεί κανένας εργαζόμενος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η διαβεβαίωση που υπάρχει από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου. Ευχόμαστε, κατέληξε, να λειτουργήσουν σωστά οι δημόσιες μεταφορές μέχρι το 2020 και να υπάρξει ομαλή συνέχεια με τους νέους ανάδοχους. Ανέφερε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με πρόνοιες των συμβάσεων, θα μεταφερθούν τουλάχιστον για ένα χρόνο στους νέους ανάδοχους με τα ίδια ωφελήματα και ταυτόχρονα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών.

Γιάννης Κακαρής

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.