Σε πεδίο περιφερειακών συγκρούσεων οδηγεί την Κύπρο ο Πρόεδρος

33

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να οδηγήσει την Κύπρο στις αγκάλες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ανυπομονεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πανηγυρίζει ότι θα ενταχθούν και οι ΗΠΑ στην τριμερή συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδα – Κύπρος, αγνοώντας τους τεράστιους γεωστρατηγικούς και πολιτικούς κινδύνους που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 20 Δεκεμβρίου θα συνέλθει η τριμερής στην Ιερουσαλήμ και η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γ. Μίτσελ, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει την ένταξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία.

Δεν πρόκειται για μια «αθώα» ενεργειακή συνεργασία με τους γείτονές μας, όπως παρουσιαζόταν μέχρι τώρα, αλλά για ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο να ελέγξουν τον ενεργειακό πλούτο ολόκληρης της περιοχής, καθώς και τους διαδρόμους μεταφοράς του. Η Κύπρος ουσιαστικά εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η μέχρι τώρα κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και οι συμμαχίες με γειτονικές χώρες επιτυγχάνουν τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν πείθει πλέον, αφού η παρουσία και συμμετοχή των ΗΠΑ -σίγουρα οι ΗΠΑ δεν είναι γειτονική χώρα, ούτε έχει δικό της ενεργειακό πλούτο στην περιοχή- θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας την οποία οι Αμερικανοί θέλουν να περικυκλώσουν για να μην έχει την όποια επιρροή ή ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Επομένως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους ενεργειακούς του σχεδιασμούς και τη συνειδητή του απόφαση να συμμαχήσει με τις ΗΠΑ, τοποθετεί την Κύπρο, χωρίς να ρωτήσει και χωρίς την έγκριση του κυπριακού λαού, στο επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων μεγάλων γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τα οποία θυμίζουν ψυχρό πόλεμο.

Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ιδεολογικά αγκυλωμένη και φιλοδυτικά προσανατολισμένη δεν έχει διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν για τον βρόμικο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Ακόμη και σήμερα που η Τουρκία απειλεί, εκβιάζει και προκαλεί, αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ και την κυπριακή ΑΟΖ, σφυρίζει αδιάφορα και περιορίζεται σε συστάσεις για αποφυγή εντάσεων…